20. september, 2024

USA minnes terrorangrepet den 11. september 2001

Share

Datoen faller midt i presidentvalgkampens mest hektiske periode hvert fjerde år.

USA markerer minnedagen for 11. september, en dag som har blitt et årlig vendepunkt i nasjonens historie, og i år er det ikke bare sorgen som er i fokus, men også den intense valgkampen, melder AP News.

Bare noen timer etter at de møttes til debatt, var både visepresident Kamala Harris og tidligere president Donald Trump til stede ved minnesmarkeringene på World Trade Center i New York og Flight 93 National Memorial i Pennsylvania.

I 2008 gjorde daværende senatorer og presidentkandidater John McCain og Barack Obama en synlig innsats for å sette politikken til side ved å besøke Ground Zero sammen for å vise sin respekt.

Harris og Trump møttes under seremonien og hilste på hverandre. Arrangørene av minnesmarkeringene har lenge arbeidet for å holde fokuset på ofrene.

Donald Trump og Kamala Harris under minnesmarkering ved Ground Zero i New York. Skjermdump: Fox News.

I mange år har politikere vært tilskuere ved markeringene på Ground Zero, hvor mikrofonen i stedet har gått til pårørende som høytleser navnene på ofrene.

Melissa Tarasiewicz, som mistet sin far, brannmannen Allan Tarasiewicz fra New York, påpeker at dagen ikke er politisk.

– Du er omgitt av folk som føler sorg, er stolte eller triste – det handler om hva denne dagen og disse kjære betydde for deg, uttrykte hun.

Les også: Første debatt mellom Donald Trump og Kamala Harris

President Joe Biden, i det som er hans siste minnesmarkering for 11. september i sin politiske karriere, deltok sammen med Harris ved seremoniene i New York, Pennsylvania og Pentagon – de tre stedene hvor kaprede fly styrtet etter at al-Qaida-operatører overtok kontrollen den skjebnesvangre dagen i 2001.

Offisielle rapporter konkluderte senere med at flyet som styrtet i nærheten av Shanksville, Pennsylvania, var på vei mot Washington, men styrtet etter at besetningsmedlemmer og passasjerer forsøkte å ta kontrollen tilbake fra kaprerne.

Angrepene etterlot seg dyptgående sår i det amerikanske samfunnet, både gjennom tapet av 2977 menneskeliv og de alvorlige skadene på både Pentagon og World Trade Centers tvillingtårn.

Katastrofen endret også USAs utenrikspolitikk og innenlandsk sikkerhetspraksis, og påvirket en nasjonal psyke som tidligere ikke hadde følt seg sårbar overfor angrep fra utenlandske ekstremister.

Virkningene spredte seg globalt og gjennom generasjoner da USA svarte med å lede en «Global krig mot terrorisme», inkludert invasjoner av Afghanistan og Irak. Disse operasjonene førte til hundretusenvis av dødsfall blant afghanere og irakere, samt tusenvis av amerikanske soldater, og Afghanistan ble stedet for USAs lengste krig.

Mens det komplekse ettermæle fortsatt utvikler seg, har samfunn over hele landet utviklet tradisjoner for å minnes dagen, fra kransenedleggelser og flaggvisninger, til marsjer og politiradiobeskjeder. Frivillige prosjekter markerer også jubileet, som Kongressen har betegnet både som Patriot Day og en nasjonal dag for tjeneste og minne.

På Ground Zero har presidenter og andre embedsmenn i tidligere år lest dikt, deler av Uavhengighetserklæringen og andre tekster under de første årsdagene. Men dette endret seg etter at National Sept. 11 Memorial and Museum i 2012 besluttet å begrense seremonien til kun pårørende som leser opp ofrenes navn. Den gangen var daværende ordfører Michael Bloomberg styreleder og er det fortsatt.

Selv om politikere og kandidater fortsatt kan delta på arrangementet, og mange gjør det, spesielt newyorkere som hadde embeter under angrepene, som tidligere utenriksminister Hillary Clinton, som var USAs senator da. Clinton og Trump var begge til stede ved Ground Zeros 9/11-minnesmerke i 2016.

Terrorismens påvirkning på urbane landskap: Et geopolitisk annleggsområde

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt