19. september, 2024

Iran vurderer å flytte hovedstad

Share

President Masoud Pezeshkian setter søkelyset på Teherans voksende problemer og åpner for en storstilt flytting av hovedstaden.

Irans president, Masoud Pezeshkian, har tatt til orde for å flytte landets politiske og økonomiske sentrum bort fra Teheran. Bakgrunnen er hovedstadens stadig økende miljømessige og infrastrukturelle utfordringer, ifølge Didban Iran, skriver IntelliNews.

– Vi har ingen annen utvei enn å flytte landets politiske og økonomiske sentrum nærmere de sørlige farvannene, uttalte Pezeshkian under et besøk til ulike infrastrukturprosjekter 7. september. Han understreket at den nåværende utviklingen i Teheran er uholdbar, spesielt med tanke på byens vannmangel.

Presidenten fremhevet også ineffektiviteten ved å transportere råvarer fra sør til sentrum for bearbeiding, for deretter å sende ferdige produkter tilbake til sør for eksport:

– Dette tærer kraftig på vår konkurranseevne, sa Pezeshkian.

Pezeshkian sine uttalelser har igjen satt fyr på den langvarige debatten om Irans hovedstads fremtid. Teheran er hjem for anslagsvis 12 millioner mennesker og sliter med luftforurensning, vannmangel og synkende grunnvannsnivåer.

– Teheran som hovedstad sliter med problemer vi ikke har noen løsning på, annet enn å flytte styringssentrum. Vannmangel, grunnsynking, luftforurensning og lignende utfordringer har bare forverret seg med den politikken og de tiltakene som har blitt fulgt til nå, sa han.

Les også: Væromslag drepte Irans president

Presidenten understreket viktigheten av desentralisering og antydet at statens ledere selv bør gå foran med et godt eksempel:

– Vi kan ikke bare sitte i Teheran og be folk flytte. Vi må gå først, og folket vil følge etter, sa han.

Likevel har forslaget møtt skepsis fra enkelte politikere og byplanleggingseksperter. Gholamhossein Karbaschi, tidligere ordfører i Teheran, stilte spørsmål ved realismen i Pezeshkian sitt forslag. «Hvor skal du flytte til?» spurte Karbaschi retorisk i et intervju med Asr Iran. Han argumenterte med at tidligere studier har vist at land som har flyttet hovedstaden, ofte har endt opp med to problemfylte byer i stedet for én.

Karbaschi foreslo en alternativ løsning ved å fremme administrativ føderalisme og en omfordeling av statlige etater og institusjoner over hele landet:

– Dersom vi bestemmer oss for å flytte alle de 160 organisasjonene og selskapene, som hovedsakelig er statlige og tilknyttet departementene, til deres hovedsentra i andre provinser, kan vi ikke bare avlaste Teheran, men også skape utviklingsmuligheter i ulike regioner, forklarte han.

Mehdi Chamran, leder av Teherans bystyre, tok også del i debatten:

– Ulike regjeringer har tatt opp dette spørsmålet, men det har ikke ført til et konkret resultat, sa han til journalister 8. september. Han understreket behovet for å fordele landets anliggender på alle provinser og byer, og anerkjente at selv om Teherans problemer er betydelige, så påvirker vannmangel også andre regioner.

Chamran påpekte tidligere forsøk på å løse hovedstadens utfordringer, inkludert diskusjoner under tidligere administrasjoner som ikke førte til konkrete resultater:

– Det som er viktig, er å fordele landets utfordringer over hele landet, og dette virker nødvendig, sa han.

Det gjenstår å se om Pezeshkian sitt forslag om å flytte hovedstaden vil få gjennomslag, eller om alternative løsninger for Teherans problemer vil bli fulgt opp. Debatten, som har pågått i flere år, viser statens manglende evne til å ta en klar beslutning om den potensielt store flyttingen.

Irans strømnett under press

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt