19. september, 2024

Rupien historisk lav mot dollaren til tross for at Indias valutareserver når ny rekord

Share

Indias valutareserver nådde en rekordhøyde ved utgangen av august, samtidig som verdien til rupien har holdt seg nær historisk lave nivåer. 

Indias valutareserver steg for tredje uke på rad og nådde en rekordhøyde på 683,99 milliarder dollar per 30. august, ifølge data fra Indias sentralbank. Reservene økte med 2,3 milliarder dollar i rapporteringsuken, etter å ha steget med totalt 11,6 milliarder dollar de foregående to ukene, melder Reuters.

I India er valutareservene de utenlandske eiendelene som holdes eller kontrolleres av landets sentralbank. Reservene består av både gull og andre nasjonale valuta. De kan også være spesielle trekkrettigheter i Det internasjonale pengefondet (kalt SDRs), eller omsettelige verdipapirer denominert i utenlandsk valuta som statsobligasjoner, selskapsobligasjoner, aksjer og lån i utenlandsk valuta.

Indias valutareserver nådde historisk topp. Skjermdump: TradingEconomics

Den indiske sentralbanken griper ofte inn i valutamarkedet i forsøk på å forhindre unødig volatilitet i den indiske rupien. I løpet av den siste måneden har sentralbanken sannsynligvis både kjøpt og solgt dollar, ifølge valutaanalytikere. Dette har ført til at rupien har holdt seg innenfor et snevert område over lengre perioder.

Endringene i valutareserver skyldes sentralbankens inngripen samt verdiøkning eller -nedgang i de utenlandske eiendelene som er holdt i reservene.

Les også: Indias nye havneavtale: Et slag mot Kinas innflytelse i regionen

Tre valutahandlere informerte Reuters om at Indias sentralbank solgte dollar på nivået 83,97 på onsdag for å hindre at rupien falt til en historisk lav verdi.

Rupien lå på 83,9650 mot den amerikanske dollaren, og unngikk dermed et fall under den historiske lavverdien på 83,9725, som ble nådd i den første uken av august.

– Vi ser konsekvent tilbud på dollar/rupi på 83,97 på ordresamsvaresystemet og fra meglere, fortalte en anonym valutahandler ved en bank.

Samtidig viste ferske økonomiske data at Indias BNP vokste med 6,7 prosent fra året før i andre kvartal, det tregeste på fem kvartaler og under markedsforventningen om en vekst på 6,9 prosent ifølge data fra Trading Economics.

Dette økte spekulasjonene om at RBI (Indias sentralbank) ville kunne senke sin styringsrente på et kommende møte i oktober, noe som la ytterligere press på den indiske valutaen.

India har også en voksende gullbeholdning og gullreservene i India økte til 840,76 tonn i andre kvartal av 2024, opp fra 822,09 tonn i første kvartal av 2024, ifølge tall fra World Gold Council.

Gjennomsnittlig har Indias gullreserver ligget på 517,07 tonn fra år 2000 til 2024, med en historisk topp på 840,76 tonn i andre kvartal av 2024 og en rekordlav verdi på 357,75 tonn i andre kvartal av 2001.

Slik navigerer India det geopolitiske landskapet

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt