19. september, 2024

Australia og Indonesia avduker nytt forsvarsforbund

Share

Som en del av en strategisk satsing på regional sikkerhet, har Australia og Indonesia inngått en historisk avtale som vil transformere militært samarbeid mellom de to nasjonene.

Le Monde melder at Australia og Indonesia offisielt har avduket en ny forsvarsavtale som lover tettere samarbeid i det omstridte Asia-Stillehavsområdet mens Jakarta forbereder seg på å ønske sin nyvalgte president velkommen.

Forsvarspakten inneholder bestemmelser om felles militærøvelser og muligheter for at militærstyrkene kan operere i hverandres land. Avtalen ble presentert under et besøk av Indonesias forsvarsminister og påtroppende president Prabowo Subianto i Canberra.

Les også: Filippinene og Japan signerer forsvarsavtale

Prabowo, som tar over som leder for verdens tredje største demokrati i oktober, uttrykte et ønske om å styrke båndene til Canberra samtidig som han følger «den generelle politikken» til sin forgjenger, Joko Widodo. Han fremhevet spesielt behovet for australsk hjelp på områder som landbruk, matsikkerhet og internasjonal narkotikahandel.

Australias forsvarsminister, Richard Marles, kommenterte at forsvarsavtalen, som ventes å bli formelt undertegnet i de kommende dagene, er en av de mest betydningsfulle avtalene som noensinne er forhandlet frem mellom de to nabolandene.

Den australske statsministeren, Anthony Albanese, beskrev avtalen som en historisk traktat og en «viktig brikke for våre to land til å støtte hverandres sikkerhet».

Forsvarsforhandlingene mellom Indonesia og Australia startet allerede i februar i fjor, og markerer et viktig skritt i styrkingen av sikkerhetsbåndene i regionen.

Filippinene styrker forsvaret mot Kina med ny firenasjonsblokk

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt