20. september, 2024

Skarp eskalering: Kollisjon mellom kinesiske og filippinske fartøy

Share

En konflikt har utspilt seg i Sør-Kinahavet, der et filippinsk kystvaktfartøy ble skadet i en kollisjon med et kinesisk fartøy. Hendelsen markerer en opptrapping av de langvarige spenningene i regionen.

I de tidlige morgentimene mandag oppstod det en alvorlig hendelse i Sør-Kinahavet som har vekket internasjonal bekymring. Et filippinsk kystvaktfartøy, på vei til et oppdrag ved Second Thomas Shoal, ble involvert i en kollisjon med et kinesisk fartøy nær Sabina Shoal. Ifølge den filippinske regjeringen var det kinesiske manøvrene både ulovlige og aggressive, og førte til betydelig strukturell skade på det filippinske fartøyet, skriver Wion.

Jonathan Malaya, talsperson for det nasjonale sikkerhetsrådet og Manilas gruppe i Sør-Kinahavet, uttalte at de kinesiske fartøyene utførte farlige manøvrer som direkte forårsaket kollisjonen.

– Disse farlige manøvrene resulterte i kollisjoner, og påførte strukturelle skader på begge våre kystvaktfartøy, sa Malaya.

På den andre siden avspeiler den kinesiske reaksjonen en helt annen historie. Kinas kystvakt har uttalt at det var det filippinske fartøyet som «bevisst kolliderte» med det kinesiske fartøyet på en måte som ble beskrevet som «uprofesjonell og farlig». En kort video av hendelsen ble publisert på sosiale medier av Kinas kystvakt, hvor tiden viser at kollisjonen fant sted rundt klokken 3:24 om morgenen.

Les også: Maktspill: Kinas strategiske manøvrer i Europa og det globale sør 

Dette nyeste opptrinnet er bare det siste i en rekke konfrontasjoner i regionen, som stadig har økt i intensitet. Beijing hevder suverenitet over nesten hele Sør-Kinahavet, inkludert områder som internasjonalt anerkjente domstoler har fastslått ikke faller under kinesisk jurisdiksjon. En avgjørelse fra 2016 av Den internasjonale domstolen i Haag erklærte at Beijings krav i Sør-Kinahavet ikke har noen basis i Folkeretten, men dette har ikke bidratt til å dempe spenningene.

Reaksjonene på kollisjonen har vært skarpe, og hendelsen har igjen rettet internasjonale øyne mot Kinas maritime ekspansjonspolitikk. Kritikken har ikke bare kommet fra Filippinene, men også fra vestlige nasjoner som ser med bekymring på Kinas stadige forsøk på å hindre filippinske forsyningsoperasjoner til omstridte områder.

Tidligere i juli, forsøkte Kina og Filippinene å dempe spenningene ved å nå en foreløpig avtale etter flere sammenstøt nær Second Thomas Shoal. Men med dette siste sammenstøtet, og de gjentatte provokasjonene og anklagene fra begge sider, virker det som om veien til en varig fred i Sør-Kinahavet fortsatt er lang og full av utfordringer.

Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt