19. september, 2024

Wagner leiesoldater på vei til Kursk

Share

Wagner-gruppens leiesoldater, sendes nå til frontlinjene i Kursk-regionen for å møte en pågående ukrainsk offensiv.

Wagner-gruppen, kjent for sine leiesoldater, sendes nå til Kursk-området i det sørvestlige Russland. Dette skjer for å støtte det russiske militærets forsøk på å slå tilbake en ukrainsk fremrykking på russisk territorium, en konflikt som allerede har vart i tre dager. Dette melder Novaya Gazeta Europe. 

Yegor Guzenko, en kjent russisk krigsblogger med aliaset «Tretten», delte nyheten på sin Telegram-kanal Thirteenth, og uttrykte optimisme: «Sa jeg ikke at det ville komme gode nyheter? Her har du dem – Wagner-gruppens krigere returnerer til Russland.»

Guzenko la også ut en video som viser en militærenhet i kamuflasje med Wagner-merker, på vei i et militærkjøretøy mot den russisk-ukrainske grensen. I opptakene som ble vist av militærsjefen, forklarte Wagner at de var på vei tilbake til Russland.

De bemerket at de var på vei til Kursk for å bryte opp posisjonene til den ukrainske siden. En av soldatene i videoen sier at de er på vei til Kursk-regionen og legger til at «det blir hett, men vi har brannslukkere.»

Les også: Hva mener russerne egentlig om Putins krig?

Nyheter om omgrupperingen ble også delt av i en Telegram-kanal som republiserte Guzenkos innlegg og skrev at «Wagner er på vei i retning Kursk», mens nyhetskanalen Mash rapporterte at Wagner-krigerne reiste til Kursk-regionen «fra fjerne land, akkurat som de gjorde i 2022.»

En kriger fra Wagner-gruppen fortalte også TV-kanalen RTVI at Wagner-leiesoldater fra Mali ble omplassert til Kursk-regionen. Disse rapportene er ikke bekreftet.

Etter et mislykket opprør ledet av Wagner-gruppens medgrunnlegger Jevgenij Prigozjin i juni 2023, fikk omtrent 10 000 Wagner-leiesoldater tillatelse til å flytte til Belarus. De som valgte å bli i Russland, fikk mulighet til å returnere til kamp i Ukraina, forutsatt at de signerte en kontrakt med det russiske forsvarsdepartementet.

Prigozjin døde under mistenkelige omstendigheter da hans private jet styrtet bare to måneder etter hans mislykkede marsj mot Moskva. Selv om Wagner-gruppen ikke lenger er en betydelig styrke i Ukraina, har de fortsatt stor innflytelse i Afrika, hvor ulike regjeringer har leid inn Wagner-leiesoldater for å styrke sin makt og innflytelse.

Statskollaps? Økt nasjonalisme? Dette kan skje med Russland etter Putin

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt