19. september, 2024

Japans sentralbank tar drastiske grep for å styrke sin yen

Share

I et uventet trekk hevet Japans sentralbank rentene for å takle den stadig fallende verdien av yenen. Dette markerer en dramatisk kursendring i håndteringen av landets valuta.

Japans sentralbank overrasket onsdag med en plutselig renteøkning, som ser ut til å være et direkte tiltak for å styrke den svekkede valutaen. Takahide Kiuchi, lederøkonom ved Nomura Research Institute, mener at den kraftige nedgangen i yenens verdi var hovedgrunnen til at sentralbanken nå valgte å handle, melder The Japan Times.

Under et to dagers møte som endte onsdag, besluttet Bank of Japan (BOJ) å heve sitt kortsiktige rentemål til 0,25 % fra tidligere mellom 0 % og 0,1 %. Etter kunngjøringen styrket Japans valuta seg fra 162 yen mot dollaren til omkring 150 yen.

Torsdag formiddag fortsatte valutaen å styrke seg, og ble handlet for omtrent 150 yen mot dollaren ut dagen. Analytikere mener at politisk press kan ha spilt en rolle i sentralbankens plutselige vendepunkt.

Markedet hadde tidligere antatt en «duete» eller mykere tilnærming fra BOJ, ettersom banken ikke syntes å ta yenens svakhet på alvor. Analytikere hadde forventet at sentralbanken ville vente med å heve rentene til september eller oktober for å få mer tid til å vurdere økonomien.

På en pressekonferanse etter møtet i april, uttalte BOJ-guvernør, Kazuo Ueda, at den svake yenen ikke hadde noen merkbar effekt på inflasjonen på det tidspunktet, og så ingen grunn til å gripe inn.

Les også: Økonomisk allianse: Japan og Sør-Korea tar grep mot svake valutaer

Etter et møte med statsminister Fumio Kishida tidlig i mai, endret Ueda imidlertid syn på valutabevegelser. Han erkjente at de kunne ha betydelig innvirkning på inflasjonen og sa at banken ville overvåke situasjonen nøye.

Yenen fortsatte å svekke seg, og nådde i begynnelsen av juli et 38-års lavpunkt på nesten 162 yen mot dollaren, noe som førte til økt politisk press fra regjeringspartiet LDP, som oppfordret BOJ til å heve rentene for å dempe inflasjonen.

Under en pressekonferanse onsdag, avsto Ueda fra å kommentere påstandene om politisk press, men bekreftet tett kommunikasjon med regjeringen. Han forklarte at beslutningen om renteøkning hovedsakelig var basert på utviklingen i den japanske økonomien og at inflasjonen var på vei til å møte sentralbankens mål.

Han la også til at den nylige svekkelsen av yenen utgjorde en risiko for å presse prisene for høyt opp, og derfor besluttet de å endre politikken.

Dette tiltaket, kombinert med signaler fra den amerikanske sentralbanken om en mulig rentesenkning i september, kan ha hjulpet til med å styrke yenen ytterligere. Hvis den den nedovergående trenden til Japans valuta skulle vende tilbake, kan BOJ vurdere en ny renteøkning allerede i desember, argumenterer Kumano fra Dai-Ichi Life Research Institute.

Japans pengepolitikk i endring: Sentralbanken trekker i strammere tøyler

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt