20. september, 2024

Militærtrussel fra Tyrkias president mot Israel

Share

Erdogan truer Israel med militæraksjon

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med militæraksjon mot Israel, og trekker paralleller til tidligere konflikter i Nagorno-Karabakh og Libya.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer Israel med militæraksjon, og trekker paralleller til tidligere konflikter i Karabakh og Libya. Den 28. juli, dagen etter at 12 barn i Majdal Shams i Golanhøydene ble drept av en rakett avfyrt av den iransk-støttede, libanesiske gruppen Hezbollah mens de spilte fotball, fremsatte Erdogan sin trussel, rapporterer Foundation for Defense of Democracies.

Den lite tilslørte trusselen fant sted under en TV-overført tale på et møte for hans parti, Rettferdighets- og Utviklingspartiet (AKP), i Rize ved Svartehavet:

– Vi må være veldig sterke, slik at Israel ikke kan fortsette med disse uakseptable handlingene mot Palestina. Akkurat som vi grep inn i Karabakh og Libya, kan vi foreta lignende aksjoner mot dem, uttalte Erdogan.

Erdogan refererte til Tyrkias militærstøtte til aserbajdsjanske styrker, som gjenerobret Nagorno-Karabakh fra Armenia i 2020, og støtten til den FN-anerkjente regjeringen i Libya under borgerkrigen i 2020.

Etter Erdogans uttalelser kommenterte Israels utenriksminister Israel Katz at Erdogan følger «i fotsporene til Saddam Hussein» når han truer med å angripe Israel:

Les også: Tyrkia – Vestens sikkerhetshull

– Han må huske hva som skjedde med Saddam og hvordan det endte, sa Katz, som også delte et bilde av Erdogan ved siden av et bilde av Saddam Hussein etter han ble fanget.

Yair Lapid, Israels tidligere statsminister og leder for opposisjonspartiet Yesh Atid, kom også med krass kritikk av Tyrkias president:

– President Erdogan raser igjen. Han er en trussel mot Midtøsten. Verden, spesielt NATO-landene, må kraftig fordømme hans skandaløse trusler mot Israel og tvinge ham til å stanse sin støtte til Hamas. Vi kan ikke akseptere trusler fra en som vil være diktator.

Israel Katz har bedt NATO om å vurdere å utvise Tyrkia fra alliansen på grunn av Erdogans trusler om å invadere Israel og hans farlige retorikk. Katz instruerte diplomater om å hastig engasjere seg med alle NATO-medlemmer for å fordømme Tyrkia og kreve at landet blir utvist fra den vestlige alliansen.

Erdogans uttalelser markerer en ny eskalering i hans retorikk mot Israel siden Hamas’ angrep den 7. oktober. Den tyrkiske lederen har tidligere sammenlignet Israels statsminister Benjamin Netanyahu med Adolf Hitler, og kalt ham en «psykopat» og en «vampyr». Under Erdogans ledelse har Tyrkia også annonsert at de vil delta i Sør-Afrikas folkemordsak mot Israel ved Den internasjonale domstolen og suspendert handel med Israel.

Tyrkias totale handelsforbud med Israel – men fortsetter oljeeksporten

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt