Kinas leder Xi Jinping møtte for første gang møtt Myanmars general Min Aung Hlaing i Moskva og der viste han støtte til juntaens krav på strategiske områder.
Myanmars militærjunta har gjenerobret byen Lashio i delstaten Shan med kinesisk støtte, ifølge BNO News. Byen er et viktig militært knutepunkt i nord, og regnes som en nøkkel for kontrollen i regionen, skriver bne IntelliNews.
Gjenerobringen skjer samtidig som Myanmars øverste general Min Aung Hlaing for første gang møtte Kinas president Xi Jinping under et sikkerhetstoppmøte i Moskva. Møtet, som fant sted på det kinesisk-eide Soluxe-hotellet, markerer en viktig diplomatisk åpning for det internasjonalt isolerte regimet i Myanmar.
Vil ha trygghet for kinesiske investeringer
Ifølge kinesiske medier som Xinhua, skal Xi ha lovet dypere samarbeid under sine globale initiativer, blant annet innen utvikling og sikkerhet. Men støtten kommer med klare krav:
– Kina respekterer Myanmars suverenitet, men forventer konkrete tiltak for å beskytte kinesiske borgere og investeringer, sa Xi ifølge Xinhua.
Analytikere mener uttalelsene viser at Kina forsøker å sikre sine økonomiske interesser i Myanmar, særlig i områder der store infrastrukturprosjekter under Kina–Myanmar-økonomikorridoren (CMEC) er i fare på grunn av væpnet konflikt.
Les også: Krigen i Myanmar: Militærjuntaen går mot nederlag 🔒
Kinas press på etniske grupper
Juntaens seier i Lashio – den største byen i Shan – skal ha blitt muliggjort gjennom både militær innsats og kinesisk press på etniske grupper som tidligere har samarbeidet med opprørere. Ifølge BNO News skal Kina ha bedt den etniske Kokang-gruppen MNDAA om å trekke seg fra byen for å sikre grenseområdenes stabilitet.
Dette skaper reaksjoner blant etniske ledere og pro-demokratiske stemmer, som frykter at Kina nå bidrar til å svekke den folkelige støtten til opprøret mot juntaen.
Et signal om regional maktkamp
Møtet i Moskva tolkes også som et kinesisk mottrekk etter politiske endringer i nabolandet Bangladesh, der det nye regimet styrket forbindelsene til USA.
– Dette er et diplomatiske gjennombrudd for juntaen. Etter flere år med isolasjon viser bildet med Xi Jinping at Beijing fortsatt ser Min Aung Hlaing som en nødvendig partner, sa en Myanmar-basert analytiker til BNO.
Men analytikeren advarer om at det fortsatt er uklart hvor langt Kinas støtte faktisk strekker seg.
– Selv om regimet har gjenerobret territorium, gjenstår det å se om Kina vil stå ved deres side hvis motstanden mot juntaen igjen øker, avsluttet han.