21. januar, 2025

Vinindustrien sliter globalt, men Øst-Europa vokser

Share

Mens verdens vinproduksjon faller, finnes det nye muligheter i Øst-Europa. Georgia, Ungarn og Russland leder an i en motstridende trend som gir håp til industrien.

Global vinproduksjon står overfor ytterligere et år med nedgang. I 2024 forventes en reduksjon på opptil 2 prosent sammenlignet med allerede lave nivåer i 2023, ifølge Den internasjonale vin- og drueorganisasjonen (OIV). IntelliNews skriver at nedgangen skyldes hovedsakelig ugunstige klimaforhold som har rammet vinregioner verden over.

Midt i dette globale fallet ser flere land i fremvoksende Øst-Europa, inkludert Georgia, Ungarn og Russland, ut til å motstå trenden. OIVs rapport, Verdens vinproduksjonsutsikt for 2024, viser at disse landene forventes å ha gjennomsnittlig eller høyere produksjon enn normalt.

OIV anslår global produksjon til mellom 227 og 235 millioner hektoliter (hl) i 2024, med et midtpunkt på 231 millioner hl. Dette vil være en 2 prosent nedgang fra 2023 og en 13 prosent nedgang fra tiårsgjennomsnittet, potensielt lavest siden 1961.

– Ekstreme værhendelser som tidlige frost, kraftig regn og langvarig tørke har dramatisk påvirket vinmarkenes produktivitet, sier rapporten.

Les også: Hvordan Kreml bruker landbruket til å fremme sine geopolitiske agendaer

Den europeiske union, som historisk dominerer vinproduksjonen, har hatt et spesielt utfordrende år. Produksjonen forventes å falle til 139 millioner hl, en nedgang på 3 prosent fra 2023, det laveste siden tidlig 2000-tallet.

Sentral- og Øst-Europa

Til tross for utfordringene er det noen positive utsikter i Sentral- og Øst-Europa. Ungarns vinproduksjon forventes å øke med 22 prosent til 3,0 millioner hl – det høyeste siden 2010 og 19 prosent over femårsgjennomsnittet. Georgia skiller seg ut med en forventet økning på 27 prosent til 2,4 millioner hl, det høyeste nivået siden tidlig 2000-tall.

– Vår innsats har gitt resultater til tross for globale utfordringer, sier en representant for Ungarns vinindustri.

Russlands vinproduksjon forventes å nå 4,7 millioner hl i 2024, en økning på 4 prosent over femårsgjennomsnittet. Landets føderale tjeneste har rapportert en økning på 28 prosent i musserende vinproduksjon de første ni månedene av året.

På den annen side sliter land som Romania og Tsjekkia med betydelige produksjonsnedsettelser. Romanias vinutbytte forventes å falle med 20 prosent til 3,7 millioner hl, mens Tsjekkia kan oppleve en nedgang på 28 prosent til bare 0,3 millioner hl.

Klimaendringer

OIVs rapport understreker vinindustriens sårbarhet overfor klimaendringer.

– Vinmarkene opplevde ulike miljøbelastninger, fra tørke til kraftig regn og stormer, noe som førte til økt sykdomspress og betydelig skade, sier rapporten.

I den sørlige halvkule er vinproduksjonen også dempet, med en nedgang på 2 prosent forventet for 2024. Land som Argentina, Chile og Sør-Afrika forventes å ligge 12 prosent under femårsgjennomsnittet, lavest siden 2004.

Det er på tide å gi landbruket den oppmerksomheten det fortjener

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt