8. september, 2024

Usikkerhet preger vestlige selskaper i Kina 

Share

Til tross for høye forventninger om økonomiske støttepakker og økt liberalisering, har Kina innført få økonomiske tiltak, noe som bekymrer vestlige selskaper.

Vestlige selskaper i Kina er skuffet over Beijings langsiktige økonomiske visjon, og sier at dokumentet som oppsummerer møtet for Kommunistpartiets tredje plenum, mangler spesifikke tiltak for å forbedre forretningsklimaet, til tross for gjentatte løfter om støtte, skriver South China Morning Post.

Representanter fra utenlandske bedrifter vil vente med å øke sine investeringer i Kina til det kommer et klarere bilde av hva slags nye reformer som kan være på vei.

Maximilian Butek, administrerende direktør for det tyske handelskammeret i Kina, sa at tyske selskaper hadde håpet på mer veiledning og klarhet om økonomiske stimulanser, tiltak og reformer før plenumet.

– I stedet ser det ut til at vi må forberede oss på en politikk preget av forsiktighet og kontinuitet, sa Butek.

Historisk sett har tredje plenum-møter ført til omfattende endringer i Kinas økonomi, med ideologiske uttalelser som har satt kursen for politikk de neste fem årene eller mer. Uttalelsen fra det siste plenumet dekket de brede linjene, med mer detaljer som skal komme i fremtidige publikasjoner.

Det europeiske handelskammeret i Kina påpekte at uttalelsen ikke gir nok detaljer til å avgjøre om det vil komme meningsfulle endringer. Det britiske handelskammeret i Kina understreket behovet for konkrete tiltak de kommende ukene og månedene som oppfølging til plenumets brede forpliktelser.

Les også: Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 

Til tross for en anerkjennelse fra kinesiske ledere om utfordringene økonomien står overfor, forblir utenlandske selskaper forsiktige i sine prognoser. Eric Zheng, president for det amerikanske handelskammeret i Shanghai, mente det var positivt at plenumet anerkjente behovet for å skape et rettferdig markedsmiljø og støtte utviklingen av ikke-statlige sektorer.

Men, som James Zimmerman fra advokatfirmaet Perkins Coie i Beijing påpekte, er kommunikeet fylt med politisk sjargong og mangler spesifikke detaljer.

– Uten større klarhet kan investeringsplaner forbli på vent, sa Zimmerman.

Tall fra Kinas handelsdepartement viser at utenlandske investeringer (FDI) falt med 28,2 prosent i de første fem månedene av 2024. Kinesiske myndigheter har imidlertid signalisert at de vil stabilisere utenrikshandel og investeringer, og kaller fallet i FDI en «midlertidig blip».

Han Wenxiu, nestleder i kontoret for sentrale økonomiske og finansielle anliggender, understreket at Kina vil vedta internasjonale standarder for handel og eiendomsrett, og forbedre ordningene for personell og turister som besøker Kina.

Vestlige selskaper vil nå se om disse løftene følges opp med konkrete handlinger i tiden som kommer.

Beijings lange arm: Hvordan Kina former EU innenfra 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt