23. desember, 2024

USA seksdobler artilleriproduksjonen for å støtte Ukraina

Share

Med nye bevilgninger på plass, sikter den amerikanske hæren mot en historisk økning i produksjonen av artilleriammunisjon, avgjørende for støtten til Ukraina.

USA setter seg et mål om å produsere 100.000 artillerigranater hver måned for å møte behovene i Ukraina, forteller visestabssjef i den amerikanske hæren, general James Mingus, ifølge DefenseOne. Dette kommer etter at en ny militær støttepakke til Ukraina nylig ble godkjent. Mingus, som uttalte seg på et arrangement hos tenketanken CSIS, forklarte at produksjonen av 155mm granater vil tredobles til sommeren, noe som markerer en seksfoldig økning siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina i 2022.

For å møte dette målet utvider hæren sine produksjonsanlegg og planlegger nye anlegg i Arkansas, Kansas og Texas. Artillerigranater er blant få ammunisjonstyper der produksjonen kontrolleres av den amerikanske regjeringen og ikke kjøpes fra private kontraktører.

I en fersk inntjeningsrapportering uttalte Phebe Novakovic, administrerende direktør i General Dynamics, at investeringer i et produksjonsanlegg i Texas har økt gjennomstrømningen og produktiviteten av antall granater med 83 prosent. General Dynamics driver artilleriproduksjonsanlegg på vegne av hæren.

Denne opptrappingen står i sterk kontrast til produksjonen av 155mm artilleri i Europa, hvor private selskaper håndterer produksjonen. Europeiske regjeringer som bestiller granater til Ukraina, må konkurrere med ikke-europeiske kunder og kan ikke direkte beordre produsentene om å utvide eller forbedre produksjonsanleggene.

EU sin sjefsdiplomat Josep Borrell meddelte i januar at unionen ville misse målet om å levere en million 155mm granater til Ukraina innen mars, og satte en ny leveringsdato til slutten av 2024. Granater bestilt i dag fra europeiske produsenter tar minst et år før de når Ukraina, ifølge Kusti Salm, toppsivil tjenestemann i Estlands forsvarsdepartement.

Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 3: Våpen- og romindustriens utfordringer 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt