17. november, 2024

USA sanksjonerer kinesiske selskaper som støtter Russlands krigsinnsats

Share

Washington tar drastiske skritt for å stanse russisk omgåelse av internasjonale sanksjoner, retter fokus mot Kina i nye tiltak.

USA trappet opp sitt sanksjonsregime mot Russland onsdag, med hundrevis av nye tiltak som også rammer kinesiske firmaer. Dette markerer en betydelig eskalering i Washingtons forsøk på å hindre Moskvas omgåelse av tidligere Vestlige sanksjoner, noe som inkluderer samarbeid med Kina.

Ifølge Reuters, har USAs finansdepartement pålagt sanksjoner mot nærmere 200 mål, mens USAs utenriksdepartement har utpekt over 80, inkludert en omfattende aksjon mot kinesiske selskaper. Dette er et av de mest omfattende sanksjonsregimene rettet mot kinesiske foretak i forbindelse med Russland-sanksjonene så langt.

Videre har USA sanksjonert 20 selskaper basert i Kina og Hongkong, etter gjentatte advarsler fra Washington om Kinas støtte til Russlands militære innsats. Dette følger besøk fra blant andre finansminister Janet Yellen og utenriksminister Antony Blinken til Kina.

Kinas støtte til Russland har blitt et av flere spørsmål som truer med å forverre det nylig forbedrede forholdet mellom verdens to største økonomier. Finansminister Yellen uttalte at «Finansdepartementet har konsekvent advart om at selskaper vil møte betydelige konsekvenser for å gi materiell støtte til Russlands krig, og USA pålegger dem i dag på nesten 300 mål»

Les også: Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 6: Russland-Kina-dynamikken: Mellom avhengighet og trusler 🔒

Russlands ambassade i Washington svarte ikke umiddelbart på forespørsler om kommentarer.

På den andre siden kritiserte Liu Pengyu, talsperson for Kinas ambassade i Washington, USAs sanksjoner og understreket at de kinesiske myndighetene overvåker eksporten av tobrukvarer (sivile og militære) i henhold til gjeldende lover og regler. Liu hevdet at den normale handels- og økonomiske interaksjonen mellom Kina og Russland er i tråd med Verdens Handelsorganisasjons regler og markedsprinsipper, og la til at «Kina fast motsetter seg USAs ulovlige ensidige sanksjoner.»

Sanksjonene rammer et bredt spekter av land og sektorer, inkludert tiltak mot nesten 60 mål i land som Aserbajdsjan, Belgia, Kina, Russland, Tyrkia, De forente arabiske emirater og Slovakia. Disse er anklaget for å muliggjøre Russlands anskaffelse av nødvendig teknologi og utstyr fra utlandet.

USA har også rettet oppmerksomheten mot Russlands forsøk på å omgå sanksjonene ved å inkludere firmaer i Kina, Tyrkia og De forente arabiske emirater som har bistått i Russlands krigføring i Ukraina, som har kostet titusenvis av liv og ødelagt byer.

Dette er bare den nyeste utviklingen i et stadig mer komplekst nettverk av internasjonale forbindelser og sanksjoner, der geopolitiske rivaliseringer og nasjonale interesser stadig kommer i konflikt med hverandre.

Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt