26. desember, 2024

Unge kinesere mister troen på arbeidsmarkedet

Share

Kinas ungdom står overfor en rekordhøy arbeidsledighet, og mange må justere sine fremtidsplaner. Til tross for myndighetenes forsøk på å stimulere økonomien, er det få tegn til bedring.

Kinas arbeidsledighet blant unge fortsetter å stige, med rekordhøye 11,79 millioner nyutdannede som søker arbeid. Dette tvinger mange til å justere forventningene sine, skriver China South Morning Post.

Shenzhen-bosatte Peter Li, en 24 år gammel programvareutvikler, mistet nylig jobben sin hos et ledende internettfirma etter å ha mislyktes i å møte avdelingens resultatmål. Dette var hans første jobb siden han fullførte utdannelsen sin i 2022. Nå forbereder Li seg på å finne en ny jobb, men han sier at han kanskje må senke forventningene til både lønn, karriereutvikling og balanse mellom jobb og fritid.

– Jeg tror økonomien er ganske dårlig. Mine medstudenter som tok en mastergrad, har det nå vanskeligere å finne jobb enn da de ble ferdige med bachelorgraden, sa Li og la til:

– Tidligere var det enkelt å få jobb i disse internettfirmaene, men nå er det vanskelig, og lønnen er ikke like attraktiv.

Flere unge kinesere føler samme misnøye. Økende arbeidsledighet presser dem til et vanskelig valg – enten akseptere en lavtlønnet jobb eller leve av foreldrenes pensjon. Noen velger å gi opp ambisjonene sine helt, noe som har gitt opphav til uttrykket «ligge flatt», som beskriver en slags passiv protest mot virkeligheten de møter.

Statistikk fra det nasjonale statistikkbyrået i Kina, publisert 20. september, viser at arbeidsledigheten blant 16-24-åringer som ikke er under utdanning, steg til 18,8 prosent i august, opp fra 17,1 prosent i juli og 13,2 prosent i juni. Denne utviklingen skjer samtidig som 11,79 millioner nyutdannede kommer inn på jobbmarkedet.

Kinas ungdomsledighet nådde et toppunkt på 21,3 prosent i juni i fjor, før myndighetene sluttet å publisere dataene. I januar i år ble statistikken gjenopptatt med en ny beregningsmetode som ekskluderte studentbefolkningen, med den hensikt å gi et mer presist bilde av unge som søker jobb.

Les også: Slaget om kritiske mineraler tilspisser seg

En analytiker, som ønsker å være anonym grunnet sakens følsomhet, uttaler at ungdomsledighet historisk har vært en viktig faktor i revolusjoner, studentaktivisme og økte kriminalitetsrater i Kina:

– Ungdomsledighet er en viktig indikator for samfunnets og økonomiens utvikling. Hvis det ikke blir håndtert riktig, vil det føre til problemer på alle nivåer i samfunnet.

Bai Xiong, en videoprodusent fra Yunnan-provinsen, deler lignende erfaringer:

– Selvfølgelig er jeg misfornøyd med den nåværende økonomiske situasjonen fordi det er lite penger å tjene, sier Bai, som også ble oppsagt i slutten av forrige måned. Han fikk valget mellom et lønnskutt på 25 prosent eller å bli oppsagt, og valgte det siste. Han påpeker at mange bedrifter nå unngår å prøve nye ting for å holde kostnadene nede.

Kinas sosiale medier har gitt opphav til flere nye uttrykk som beskriver de unges virkelighet. I tillegg til «ligge flatt», brukes «klappe fisk», et uttrykk for å gjøre andre ting i arbeidstiden for å unngå overarbeid. Noen unge blir også kalt «råttent-hale barn», en henvisning til folk som ikke har jobb og lever av foreldrenes pensjon, med en parallell til de mange halvferdige bygningene som har tynget Kinas økonomi siden 2021.

Til tross for Beijings tiltak for å hjelpe, fortsetter pessimismen blant unge kinesere. President Xi Jinping har gjentatte ganger understreket at regjeringen må skape flere jobber for ungdommen, samtidig som han oppfordrer dem til å «tørre å ta ansvar, tåle vanskeligheter og være villige til å jobbe hardt».

Økonom Louis Kuijs, sjeføkonom for Asia-Stillehavet i S&P Global Ratings, sier at det ikke er overraskende at ungdomsledigheten har blitt hardere rammet av svak økonomisk vekst enn arbeidsledigheten generelt:

– Unge er nye på arbeidsmarkedet, og derfor rammes de som mest av endringer i arbeidsmarkedets etterspørsel, sier han.

Kuijs legger til at sektorer som teknologi og internett, som tidligere ansatte mange unge, har kraftig redusert rekrutteringen. I tillegg har ungdomsledigheten en tendens til å stige om sommeren når mange nyutdannede kommer ut på jobbmarkedet. Zhang Zhiwei, president og sjeføkonom i Pinpoint Asset Management, sier at den høye arbeidsledigheten er årsaken til at forbrukertilliten er så lav.

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt