7. juli, 2024

Under lupen: Baltikums russiske minoritet og trusselen innenfra 🔒

Share

Etter Russland brutale invasjon av Ukraina, er de politistiske utfordringene  knyttet til Baltikums russiske minoritet mer relevant enn noen sinne.

Russlands inntrenging i Baltikum begynte på 1700-tallet da Estland og Latvia ble annektert av det russiske imperiet fra Sverige i 1721. Etter århundrer med uavhengighet bukket også Litauen under for russisk ekspansjon vestover i 1795.

Siden den gang har skjebnen til de baltiske statene vært nært knyttet til Russland – først under det russiske imperiet og senere under Sovjetunionens jerngrep. En kort periode med baltisk uavhengighet fant sted i mellomkrigstiden, da nasjonalistbevegelser utnyttet kaoset i Russland under den bolsjevistiske revolusjonen, som muliggjorde at de baltiske landene kunne gjenvinne sin uavhengighet i 1920.

Denne uavhengigheten ble imidlertid kortvarig. Et revansjistisk Moskva tvangsinnlemmet de baltiske statene i Sovjetunionen i 1940 som en konsekvens av Molotov-Ribbentrop-pakten med Nazi-Tyskland. Etter en kort periode med tysk okkupasjon mellom 1941 og 1944, ble landene nok en gang innlemmet i Sovjetunionen, hvor de forble sovjetiske sosialistiske republikker i 51 år. De fikk ikke tilbake sin uavhengighet før i 1991, da kommuniststaten til slutt kollapset.

Århundrer med russisk okkupasjon, organisert innvandring av etniske russere, og diverse russifiseringsprogrammer har utvilsomt etterlatt sine spor i Baltikum. I dag utgjør etniske russere 24.8% av Estlands, 26.9% av Latvias, og 5.8% av Litauens befolkninger.

Etter Sovjetunionens fall og de baltiske statenes påfølgende uavhengighet, har det oppstått spørsmål og tvil om hvor sterk lojaliteten til disse russisktalende minoritetene er til sine vertsland. Dette spørsmålet har lenge vært aktuelt, men har over de siste årene blitt spesielt relevant i grunnet Russlands invasjon av Ukraina.

For å bli litt klokere på emnet, har Geopolitika snakket med professor Margarita Šešelgytė ved Vilnius universitet. Hun er leder for universitetets institutt for internasjonale relasjoner og statsvitenskap, samt en av landets fremste eksperter på Litauens utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet

Litauen: Fra Moskvas bikkje i vest til Vestens vaktbikkje i øst 🔒

Les mer

Siste nytt