Tysklands opposisjonspartier CDU/CSU gikk seirende ut av søndagens valg, mens det ytre høyrepartiet AfD gjorde sitt beste valg noensinne og endte på andreplass.
Den konservative CDU/CSU-blokken vant med 28,5 % av stemmene, ifølge en valgdagsmåling fra den offentlige kringkasteren ZDF. Alternativ for Tyskland (AfD) oppnådde sitt sterkeste resultat noensinne med 20 %, mens statsminister Olaf Scholz’ sosialdemokrater (SPD) fikk sitt dårligste resultat siden andre verdenskrig med 16,5 %, melder Reuters.
Et fragmentert politisk landskap
De Grønne fikk 12 %, mens det liberale FDP balanserte på sperregrensen med rundt 5 %. Det venstreorienterte partiet Die Linke gjorde et overraskende godt valg med 9 %, og Sahra Wagenknechts nystartede parti BSW sikret seg 5 %.
Resultatet legger grunnlaget for krevende koalisjonsforhandlinger, sannsynligvis mellom partier fra Scholz’ tidligere regjeringskoalisjon, som kollapset i november.
Merz på vei mot makten
CDU-leder Friedrich Merz ligger nå an til å bli Tysklands neste kansler og har lovet sterkere lederskap enn Scholz samt tettere samarbeid med landets allierte.
Les også: Fra idealisme til realisme: Tysklands geopolitiske oppvåkning 🔒
– Vi vil gjenreise Tyskland som en sterk aktør i Europa, sa Merz etter valget.
Merz har ingen tidligere regjeringsbakgrunn, men har dreid CDU mot høyre og står i sterk kontrast til sin forgjenger Angela Merkel, som ledet landet i 16 år. Likevel møter han store utfordringer i et fragmentert politisk landskap og må finne samarbeidspartnere for å danne regjering.
Migrasjon i fokus
Valgkampen har vært preget av debatt om innvandring og en rekke voldelige angrep, der gjerningspersonene har vært av utenlandsk opprinnelse. AfD har utnyttet den endrede stemningen i befolkningen, hvor holdningene til migrasjon har blitt betydelig strengere siden 2015.
Partiet oppnådde for første gang en andreplass i et nasjonalt valg, men forblir isolert ettersom alle etablerte partier nekter å samarbeide med dem.
Internasjonale bekymringer
Valget kommer på et tidspunkt hvor Tyskland opplever økonomisk nedgang for andre år på rad, og der usikkerhet preger landets rolle i Europa. USAs president Donald Trump har truet med handelskrig og ønsker å fremforhandle en våpenhvile i Ukraina uten europeisk deltakelse, noe som kan få store konsekvenser for Tyskland.
EU håper på en mer stabil tysk regjering, samtidig som enkelte medlemsland ser muligheter for reformer, særlig en oppmykning av den tyske “gjeldsbremsen”, som i flere år har begrenset statlige investeringer.
Storbritannia i sentrum for debatten om ytringsfrihet og innvandring🔒