Tyrkia ignorerer både egne og internasjonale dommer, ifølge ny rapport fra Amnesty International.
Tyrkias myndigheter fortsetter å blande seg inn i rettsvesenet og bryter både nasjonale og internasjonale dommer, ifølge Amnesty Internationals årsrapport for 2024, offentliggjort 29. april., skriver bne IntelliNews.
I rapportens Tyrkia-kapittel slår Amnesty fast at landet er en gjenganger når det gjelder overgrep mot rettsstaten og menneskerettighetene.
– Tyrkia ignorerte fortsatt rettskraftige avgjørelser fra både den tyrkiske forfatningsdomstolen og Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD), heter det i rapporten.
Politisk motiverte rettssaker
Ifølge Amnesty er det fortsatt vanlig med grunnløse etterforskninger, rettsforfølgelser og domfellelser av journalister, menneskerettighetsforkjempere, opposisjonspolitikere og andre kritikere av myndighetene.
– Rettssakene mot profilerte personer som Osman Kavala, Selahattin Demirtas, Figen Yuksekdag og Can Atalay pågår fortsatt, til tross for klare dommer fra både tyrkiske og europeiske domstoler, skriver Amnesty.
I tillegg ble Yuksel Yalcinkaya, som i 2023 fikk medhold i EMD i at bruken av den krypterte appen Bylock ikke er tilstrekkelig grunnlag for terrordom, på nytt dømt i en ny rettsrunde i Tyrkia.
Les også: Tyrkias maktambisjoner etter Assads fall: Spiller på alle fronter 🔒
Valgkaos og demonstrasjoner
Rapporten peker også på en kraftig svekkelse av demokratiske rettigheter under lokalvalgene i 2024. Opposisjonen vant flere steder, men valgresultater ble underkjent i enkelte distrikter, noe som førte til store protester.
– I mange provinser ble folkevalgte ordførere avsatt under påskudd om terrortilknytning og erstattet med regjeringsgodkjente tjenestemenn, skriver Amnesty.
Demonstrasjonsforbud og sensur
Ytringsfriheten er også sterkt begrenset. En rekke demonstrasjoner, inkludert pride-parader, kvinneprotester, 1. mai-tog og støttemarkeringer for Palestina, ble igjen forbudt.
– Lokale guvernører har gjort det til rutine å forby alle former for protester, står det i rapporten.
Radiokanalen Acik Radyo ble stengt etter å ha omtalt det armenske folkemordet 24. april 2024.
Økende bruk av tortur
I august uttrykte FNs torturkomité dyp bekymring over stadig flere meldinger om tortur og overgrep i tyrkiske fengsler – spesielt etter kuppforsøket i 2016, jordskjelvene i 2023 og i forbindelse med antiterroroperasjoner.
Flere tidligere og nåværende tjenestemenn ble også frikjent i saker som gjelder forsvinninger og drap på 1990-tallet, noe Amnesty mener bidrar til en kultur med full straffefrihet.
– Ofre for statens overgrep møter fortsatt en rettskultur der ansvarlige slipper unna, fastslår Amnesty.