I et forsøk på å fremme fred i Ukraina, møtte Ungarns statsminister Viktor Orban USAs tidligere president Donald Trump i Florida.
– Peace Mission 5.0. Jeg var beæret over å besøke president Donald Trump på Mar-a-Lago i dag. Vi diskuterte måter å oppnå fred på. Dagens gode nyhet: han vil løse dette problemet! skrev Orban på det sosiale nettverket X, ifølge Ukrayinska Pravda, skriver IntelliNews.
Orban lovte å «gjøre Europa stort igjen» etter at han tok over presidentskapet den 1. juli, en klar referanse til Trumps kjente slagord «Make America Great Again».
Trump, som uttrykte takknemlighet, understreket viktigheten av fred.
– Takk, Viktor. Det må bli FRED, og så raskt som mulig. Altfor mange mennesker har dødd i en krig som aldri skulle ha startet!, skrev Trump på TruthSocial.
Orban er på et selverklært fredsoppdrag og besøker de viktigste aktørene i konflikten. Hans møte med Trump følger Orbans første tur til Kyiv den 2. juli, etter at Ungarn overtok presidentskapet i EU-rådet, for å møte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som avviste å starte samtaler med Russland.
Les også: Stoltenberg leder vei: NATO vil «Trump-sikre» forpliktelsen til Ukraina med historisk fond
Deretter reiste Orban til Moskva for å møte Russlands president Vladimir Putin, som gjentok tidligere tilbud om å gjenoppta samtaler basert på Istanbul-fredsavtalen fra 2022. Orban delte et bilde på sosiale medier fra Moskva, hvor han fremhevet Ungarns EU-presidentskap, til tross for en storm av tweets fra Brussel som sa at Orban ikke representerte EU og handlet som en frilanser.
Orban fulgte opp med et besøk i Aserbajdsjan for toppmøtet i Organisasjonen av tyrkiske stater og et møte i Kina med president Xi Jinping, som også oppfordret til dialog.
EU har uttrykt bekymring for Ungarns internasjonale aktiviteter, som de har kalt «falskt diplomati.» Diskusjoner har startet om å potensielt frata Ungarn EU-presidentskapet før tiden, men analytikere sier at det er lite sannsynlig at dette vil skje.
I henhold til EUs regler gir ikke presidentskapet Ungarn myndighet til å handle uavhengig i utenrikspolitiske saker. Ifølge Lisboa-avtalen fra 2009, som skisserer prinsippene for EUs funksjon, må utenrikspolitiske uttalelser koordineres og godkjennes enstemmig av de andre EU-medlemmene og autoriseres av EUs høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetspolitikk, som nå er Josep Borrell.