Enorme ødeleggelser etter at hæren gjenerobret museet fra RSF: – En nasjonal tragedie.
Sudans nasjonalmuseum er blitt plyndret og ødelagt etter at området nylig ble gjenerobret fra den paramilitære gruppen RSF. Nye bilder og videoer viser tomme rom, knuste montre og savnede kulturskatter som strekker seg tilbake til Nubia- og Kushrikene, melder The Guardian.
– Tragedien var enorm, sier Elnzeer Tirab Abaker Haroun, kurator ved Etnografisk museum i Khartoum.
– De fleste av museets sjeldne gjenstander, samt verdifulle smykker og edelstener, har gått tapt.
Titusenvis av gjenstander savnet
Museet hadde over 100 000 historiske objekter fra Sudan gjennom flere tusen år – fra oldtidens Nubia og Kush, til kristne og islamske epoker. Blant de tapte skattene var mumier fra 2500 f.Kr., regnet blant de eldste og viktigste i verden.
Ifølge Haroun er det ikke bare utstilte gjenstander som er stjålet, men også innholdet i et sikret rom. Det fryktes at tyvgodset er smuglet ut av landet og solgt på det svarte markedet.
Unesco har tidligere bedt kunsthandlere over hele verden om å avstå fra å kjøpe, importere eller eksportere gjenstander fra Sudan.
Les også: Sudans vei til kaos: Hær og paramilitære i dødbringende konfrontasjon
– Et smertefullt ran av vår arv
– Å se nasjonalmuseet bli plyndret og ødelagt av RSF var en av de mest smertefulle forbrytelsene, sier den sudanske kvinneaktivisten Hala al-Karib.
– Jeg følte både skam og sinne.
Hun forteller at hun besøkte museet som barn sammen med faren sin, og senere tok sin egen datter med dit nesten hver uke.
– Det var personlig. Vi er stolte av vår sivilisasjon – Det er denne arven vi gir videre til våre barn og barnebarn.
– Symbol på ødeleggelsen av Sudan
Flere sudanere ser plyndringen som et symbol på det landet har mistet siden borgerkrigen startet i 2023. Krigen er en maktkamp mellom hærsjef Abdel Fattah al-Burhan og RSF-leder Mohamed Hamdan Dagalo.
– Menneskelig lidelse veier tyngst, men tomrommet der disse stolte objektene sto, sier noe om hvor omfattende ødeleggelsen har vært, sier fagforeningsaktivisten Shahenda Suliman.
– Noen av disse gjenstandene har overlevd både pest og invasjoner i tusenvis av år – men ikke denne krigen.
Den tidligere journalisten Dallia Mohamed Abdelmoniem, som selv er fordrevet fra Khartoum, frykter at arbeidet med å erstatte de tapte kulturskattene ikke blir prioritert.
– Jeg vet ikke om vi noen gang vil klare å gjenopprette dette. Kanskje finnes det ikke engang vilje, sier hun.