7. desember, 2024

Sudans vei til kaos: Hær og paramilitære i dødbringende konfrontasjon

Share

Den langvarige spenningen mellom Sudans hær og paramilitære grupper har eksplodert i vold, og truer med å destabilisere hele regionen.

I Sudan står landets fremtid på spill, der den væpnede konflikten mellom Sudans hær og den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF) har pågått i over et år. Dette har resultert i enorme menneskelige og materielle tap, med millioner av fordrevne og en gjenopptakelse av etnisk målrettede drap i Darfur-regionen, skriver Reuters

Konflikten mellom Sudans hær og RSF er en fortsettelse av en langvarig maktstrid mellom to grupper som tidligere var allierte i avsettelsen av president Omar Hassan al-Bashir i 2019 og i kuppet mot en sivil-ledet regjering i 2021. Gruppene kjempet opprinnelig side om side, men deres veier skilte seg dramatisk da de begynte å kjempe om å beskytte sine interesser i en planlagt politisk overgang.

Sudans hær, under ledelse av general Abdel Fattah al-Burhan, har lenge vært en dominerende kraft i Sudans politiske landskap. Hæren hadde en klar fordel ved krigens start med større antall tropper og tungt artilleri, inkludert jagerfly. General Burhan, som har vært i hærens sentrum hele sin karriere, spilte en nøkkelrolle i å overtale Bashir til å gå av, og etablerte seg raskt som landets effektive leder etter kuppet.

Les også: På kanten av historie og modernitet: Tyrkias uforutsigbare fremtid

På den andre siden står RSF, ledet av general Mohamed Hamdan Dagalo, kjent som Hemedti. Hemedti, som startet sin karriere som kamelhandler og senere ble militsleder, har sett sin styrke og innflytelse vokse betydelig. Fra å være leder av en gruppe som var kjent for sin brutalitet i Darfur, har han manøvrert seg til å bli en sentral aktør i Sudans militære og økonomiske arenaer. RSF, som ble offisielt anerkjent som en militær styrke i 2017 med støtte fra Bashir, har vært en formidabel motstander for hæren, ofte ved å bruke guerillataktikker og smidige angrep som har tillatt dem å erobre hærposisjoner og trekke seg tilbake til tett befolkede områder.

Konflikten har også fått internasjonal oppmerksomhet med anklager om etnisk målrettede angrep, særlig i Darfur, en region som lenge har vært preget av vold og uro. Både RSF og deres allierte militsgrupper har blitt beskyldt for å utføre disse angrepene, selv om RSF har benektet slike påstander. Hemedtis viktigste internasjonale støttespiller, De forente arabiske emirater, har også vært i søkelyset med benektede rapporter om våpensendinger til RSF.

Med fortsatt uro og kamper i flere deler av Sudan, inkludert hovedstaden Khartoum og de strategisk viktige områdene i Omdurman og Port Sudan, står landet ved en korsvei. Det internasjonale samfunnet, inkludert FN og regionale aktører, fortsetter å overvåke situasjonen nøye, i håp om en løsning som kan bringe varig fred og stabilitet til Sudan og dens borgere.

Marokko: Europas viktigste allierte i Nord-Afrika

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt