27. januar, 2025

Statnett åpner for konkurranse på kraftkabelen til Storbritannia fra 2026

Share

Statnett vil fra høsten 2026 tillate flere aktører enn Nord Pool å delta i auksjonen for kraftutveksling over den 1,4 GW store kraftforbindelsen mellom Norge og Storbritannia.

Statnett har besluttet at det fra høsten 2026 vil bli åpnet for andre aktører enn Nord Pool til å delta i auksjonene som bestemmer kraftflyten over North Sea Link (NSL) ifølge Montel News som først rapporterte om saken.

Dette betyr at nye handelsplattformer vil kunne konkurrere om handelen på kabelen, noe som kan føre til økt konkurranse på alt fra spotpris til fremtidskontrakter (journ.anm.).

North Sea Link ble satt i ordinær drift i 2022 og har en kapasitet på 1400 MW. Forbindelsen strekker seg mellom Kvilldal i Norge og Blyth i Storbritannia, og var ved ferdigstillelsen verdens lengste undersjøiske kraftkabel med en lengde på om lag 730 kilometer. På britisk side opereres kabelen av National Grid.

Nord Pool melder om sterk vekst i 2024

Nord Pool har offentliggjort sine handelstall for 2024, som viser en total omsetning på 1 150 TWh, noe som underbygger en sterk vekst i kraftmarkedet.

I de nordiske, baltiske, britiske og sentral- og vesteuropeiske markedene (Østerrike, Belgia, Frankrike, Tyskland, Luxembourg, Nederland og Polen) oppnådde dag-til-dag handel et volum på 1 036 TWh. Samtidig økte intradagshandelen med mer enn 50 prosent fra året før, til 114 TWh, et tydelig tegn på det grønne skiftet og økende avhengighet av fornybar energi.

– Den sterke veksten innen intradagshandel gjenspeiler vår satsing på innovasjon og teknologisk infrastruktur for å støtte det økende volumet av fornybar energi i markedet, sier Tom Darell, administrerende direktør i Nord Pool.

Les også: Storbritannia vil bygge flere strømimportkabler

Nord Pools (som eies av Euronext, journ.anm.) styreleder Camille Beudin fremhevet selskapets forpliktelse til å tilby pålitelige produkter og tjenester som svarer på kundenes behov, samt deres planer om å gå inn i markedet for kraftderivater i år.

Gjennomsnittlig systempris i Norden i 2024 var 36,06 EUR/MWh, en nedgang på over 35 prosent sammenlignet med 2023.

Irland styrker kraftnettet med Greenlink

Samtidig har Greenlink Interconnector, en undersjøisk og underjordisk kraftforbindelse mellom Storbritannia og Irland, nylig overført strøm for første gang etter tre års byggearbeid.

Kart over Nord Pool og prissoner i Europa med overføringer. Foto: Nord Pool

Kabelen har en kapasitet på 500 MW og forbinder EirGrids Great Island-transformatorstasjon i County Wexford, Irland, med National Grids Pembroke-transformatorstasjon i Wales. Siemens Energy har designet og bygget transformatorstasjonene, mens Sumitomo Electric har stått for byggingen av den 190 km lange kabelen.

Ytterligere tester pågår, og prosjektet forventes å settes i kommersiell drift tidlig i 2025. Greenlink er Europas første privatfinansierte kraftforbindelse og er eid av Partners Group.

Irland står overfor store utfordringer knyttet til økende strømforbruk fra datasentre, som i 2023 sto for over 21 prosent av landets strømforbruk – en økning fra 5 prosent i 2015. Hovedstaden Dublin har innført et moratorium på nye datasentre frem til 2028 for å unngå overbelastning av strømnettet.

Regjeringen planlegger ytterligere fire kraftforbindelser til Frankrike, Spania, Belgia og Nederland for å eksportere overskuddsenergi og redusere tap av fornybar kraftproduksjon på grunn av nettbegrensninger.

Tyske strømpriser høyest i Europa, 70 prosent over snittet – Ungarn lavest

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt