Indias balasegang mellom USA, Russland og Kina preger landets utenrikspolitikk og viser en strategisk tilpasning til en kompleks global orden.
Den indiske statsministerens nylige besøk til Russland har vakt oppsikt og bekymring, spesielt blant vestlige nasjoner. Mange frykter at India er en ustabil makt, men de overser at India er en strategisk balanserende kraft med målet om å bli en utviklet nasjon innen 2047, skriver den pensjonerte indiske løytnanten B. Shivane i en kronikk i EurasianTimes.
I dagens komplekse verden er det mange ulike internasjonale agendaer, som omfatter handel, energi, økonomi, miljø og menneskerettigheter. Det er ikke modellen som er viktig, men de enkelte elementene som vil avgjøre krig og fred, samt global stabilitet. I denne sammenhengen fremstår India som et modent demokrati som søker global fred, sikkerhet og vekst for alle.
Det 21. århundret er preget av amerikansk unilateralisme, kinesisk aggresjon, oppblomstringen russisk makt og Indias økende innflytelse. Dette skaper en multipolar verden med økt dynamikk og volatilitet i internasjonale relasjoner. Kunsten i dagens internasjonale relasjoner er å utnytte geopolitiske muligheter for nasjonal interesse, mens vitenskapen handler om å desentralisere globaliseringen.
Indias nasjonale interesser, spesielt økonomisk vekst og nasjonal sikkerhet, krever en flerdimensjonal diplomatisk tilnærming for å håndtere regional og global geopolitikk. Landets raske vekst medfører både utfordringer og muligheter i håndteringen av flere bilaterale og multilaterale relasjoner.
Den geopolitiske situasjonen har plassert India i sentrum av et komplekst strategisk samarbeid mellom USA, Russland, India og Kina (URIC). Dette samarbeidet reflekterer maktbalanse, strategisk ustabilitet og jakten på geopolitiske muligheter. India ønsker å styrke sine bånd til USA og Russland, samtidig som de håndterer det skjøre forholdet til Kina.
Indias forhold til Russland er basert på historisk tillit, felles nasjonale interesser og dype forsvars- og energiforbindelser. Siden krigen i Ukraina har Russland blitt mer isolert og nærmere Kina, noe som påvirker Indias sikkerhetsinteresser. Likevel har India opprettholdt en nøytral holdning i konflikten, noe som viser landets balansegang mellom Russland og USA.
Forholdet mellom India og USA har blitt sterkere, særlig med tanke på å motvirke Kinas økende trussel mot global stabilitet. Dette partnerskapet er viktig for Indias strategi for å få tilgang til teknologi og forsvarsressurser samt økt handel. Selv om forholdet har sine motsetninger, er det viktig med en gjensidig forståelse av hverandres nasjonale interesser.
Forholdet mellom India og Kina er preget av mistillit, spesielt på grunn av Kinas hegemoniske ambisjoner. India trenger stabilitet med Kina for å oppnå maktbalanse i Asia og styrke sin posisjon i FN. Samarbeidet med både USA og Russland hjelper India å balansere interessene overfor Kina.
Les også: USA velger India for reparasjon av krigsskip
Samarbeidet mellom EU og India er viktig for global stabilitet og utvikling. Til tross for uenigheter om Russlands aggresjon i Ukraina, har India balansert forholdet til EU med pragmatisme og gjensidig nytte. Samarbeidet i Indo-Stillehavsregionen understreker viktigheten av felles bekymringer.
Indias strategiske balansegang er avgjørende for å navigere i et komplekst globalt landskap. Ved å engasjere seg med Russland og Kina gjennom organisasjoner som BRICS og SCO, samtidig som de styrker båndene til USA gjennom QUAD og G-20, viser India en nyansert tilnærming til geopolitikk. Denne strategien bidrar til å opprettholde maktbalansen og fremme global fred.
Indias rolle som en balanserende makt er avgjørende for å sikre regional fred og velstand. Ved å opprettholde forsvars- og handelsforbindelser med Russland, samarbeide med USA og engasjere seg med Kina, søker India å oppnå en balanse som bidrar til global stabilitet. Dette komplekse spillet av geopolitisk opportunisme og strategisk balansegang understreker Indias ambisjon om å forfølge sine nasjonale interesser i en verden som forandrer seg raskt.