21. januar, 2025

Sikkerhet øverst på agendaen under Polens EU-formannskap

Share

Polens kommende formannskap i Det europeiske råd kommer på et tidspunkt da Europa står overfor mange utfordringer, men også mange muligheter.

Det sentrale temaet for Polens kommende formannskap vil være sikkerhet, bekreftet en polsk tjenestemann denne uken.

Med syv sentrale søyler – utenrikssikkerhet, energi, økonomi, mat, klima, helse og informasjon – har denne omfattende tilnærmingen som mål å ta tak i Europas mest presserende utfordringer i løpet av det seks måneder lange formannskapet som begynner 1. januar 2025.

På et møte i Den europeiske økonomiske og sosiale komité (EØSK) i Warszawa gjorde Magdalena Sobkowiak-Czarnecka, polsk understatssekretær for EU-saker, det klart at formannskapet vil forsøke å ta i bruk en tilnærming som kombinerer klimamål og økonomisk konkurranseevne, som ikke bør være i konflikt med hverandre.

«Sikkerhet er vårt motto, og dette vil være fokus for vårt formannskap,» sa hun. «Imidlertid er ikke denne listen over søyler endelig.»

«Vi vil være svært åpne for dialog, og sikkerhet vil også gjelde sivilsamfunnet og å styrke borgernes motstandskraft. Av denne grunn vil vi opprette to komiteer i statsministerens kontor for kontinuerlig å lytte til frivillige organisasjoner og næringslivet.»

Til stede på møtet var også EØSKs president, Oliver Röpke, som understreket den kritiske viktigheten av å tenke nytt om sikkerhet i en verden preget av rask endring og komplekse utfordringer:

«Fra å sikre våre fysiske og digitale omgivelser til å beskytte de verdiene som forener oss som europeere, er det klart at sikkerhet ikke bare er en defensiv holdning; det er en proaktiv forpliktelse til motstandskraft, samarbeid og tillit,» sa han.

«Polens kommende formannskap kommer på et tidspunkt da Europa står overfor mange utfordringer, men også mange muligheter,» la han til.

Prioriteringer

Spesielt forventes det at det polske EU-formannskapet vil arbeide med å ta opp den pågående krigen i Ukraina, finansiere «Øst-skjoldet» og fremme en sterk europeisk forsvarsindustri.

Når det gjelder energisikkerhet, vil man redusere avhengigheten av utenlandske energikilder, akselerere energiomstillingen med europeisk utviklede teknologier og senke energikostnadene.

Warszawa ønsker også å reformere EUs flerårige budsjett, øke tilgjengeligheten av EU-midler for mottakere og styrke regionalpolitikken. Slagordet for dette initiativet vil være «mer makt til regionene, mindre makt til Brussel».

Les også: Økonomi i fokus: Polen

Når det gjelder mat- og klimasikkerhet, har Polen som mål å bygge bro mellom landbruk og klimaaktivisme, med en forpliktelse til konkurranseevne og et praktisk klimarammeverk.

Innen helse vil det å styrke EUs uavhengighet i legemiddelproduksjon og ta opp utfordringer innen psykisk helse, spesielt blant barn og unge, være prioritert.

Informasjonssikkerhet vil også få oppmerksomhet, spesielt bekjempelse av desinformasjon, forbedring av cybersikkerhet og håndtering av virkningen av virtuell virkelighet på psykisk helse, særlig for yngre generasjoner.

Digital transformasjon

Selv om sikkerhet utvilsomt vil være hovedprioriteten for det polske formannskapet, har næringslivsgrupper oppfordret Warszawa til å sikre at Europas konkurranseevne styrkes gjennom fornyet fokus på unionens digitale transformasjon.

Forrige måned oppfordret en gruppe ledende teknologiselskaper det kommende polske formannskapet til å gjøre det mulig for dem å utnytte Europas muligheter innen digitalisering og gjenopprette sin konkurranseevne på den globale scenen.

Seniorrepresentanter fra Ericsson, IBM, Intel, Nokia og Vodafone oppfordret Polen til å bruke formannskapet til å fremme en ny tilnærming for å stimulere investeringer i den digitale sektoren.

Det politiske presset øker etter rapporter fra tidligere italienske statsministere Enrico Letta og Mario Draghi som går inn for endringer for å forbedre EUs sviktende konkurranseevne. Rapportene advarer om at EU henger etter USA og Kina på flere områder.

«Europas fokus må være på å lede det industrielle internett globalt ved å investere i og utnytte nye teknologier som industriell kunstig intelligens (KI), kvantedatabehandling og 5G-tilkobling,» sa Robert Condon, leder for Ericssons myndighets- og politikkarbeid i Europa.

«Samarbeid mellom medlemslandene, EU og industrien er essensielt for å rulle ut digital infrastruktur av høyeste kvalitet og ta i bruk produktivitetsøkende verktøy for å fremme grønn, sikker og digital transformasjon på tvers av industrisektorer,» la han til.

Viktige områder som krever innsats inkluderer forskningsinvesteringer, utrulling av digital infrastruktur inkludert 5G og fibernettverk, og utvikling av nye teknologier som KI.

Forrige uke publiserte en annen gruppe, Computer and Communications Industry Association (CCIA Europe), ni nøkkelanbefalinger om hvordan Polen kan øke EUs teknologiske konkurranseevne og akselerere Europas digitale transformasjon under sitt formannskap.

Blant annet oppfordrer CCIA Europe å fjerne interne handelshindringer som fortsetter å splitte EU-markedet, samt bedre muligheter på tvers av landegrensene for digitale selskaper.

Bransjen understreker behovet for å utforme EU-teknologilover som er konsistente fra starten av. Digital politikk må være forankret i faktisk markedsdynamikk, men må også respektere grunnleggende prinsipper som nettnøytralitet og EUs forbud mot generell overvåking.

Les også: Polens statsminister Donald Tusk styrket av seier i Europavalget

For eksempel bør det polske formannskapet sørge for at den kommende loven om digitale nettverk (som sannsynligvis vil være en del av Kommisjonens arbeidsprogram for 2025) inneholder solide garantier for at europeere fortsatt kan få tilgang til et åpent internett, og at man unngår unødvendig regulering – enten det gjelder nettverksavgifter eller innføring av obligatoriske voldgiftsmekanismer.

CCIA Europe sier at deres anbefalinger gir det polske formannskapet et handlingsrettet veikart som balanserer behovet for regulatorisk konsistens med viktigheten av å fremme en dynamisk og globalt konkurransedyktig digital økonomi over hele EU.

«Det polske EU-formannskapet spiller en avgjørende rolle i å forme Europas digitale fremtid,» sier senior visepresident og leder av CCIA Europe, Daniel Friedlaender. «Sammen med det nye Europaparlamentet og Kommisjonen kan Polen endre retningen for EUs digitale politikk for årene som kommer – og endelig innlede et skifte fra teknologiregulering til innovasjon.

«CCIA Europes anbefalinger fokuserer på å fremme teknologisk innovasjon, forenkle gjennomføringen av digitale regler og fjerne interne barrierer for digital handel – alt dette er nøkkelen til å sikre at EU forblir globalt konkurransedyktig.»

Europa venter fortsatt på sin nye Kommisjon

Formannskapet i Det europeiske råd, som setter agendaen, holdes av hvert medlemsland i seks måneder på roterende basis. Dette vil være andre gang Polen har hatt formannskapet siden det ble EU-medlem i 2004.

Det nåværende ungarske formannskapet har stort sett vært ineffektivt, hemmet av Budapests isolasjon innen EU på grunn av sin holdning til Russlands krig mot Ukraina – statsminister Viktor Orbán anses for å være for nær Moskva – og av valget av et nytt Europaparlament.

Den nye Europakommisjonen har heller ikke blitt godkjent ennå. Mens Europaparlamentsmedlemmer har godkjent 19 av kommisjonspresident Ursula von der Leyens 26 kommissærer, har de ennå ikke besluttet skjebnen til Ungarns Olivér Várhelyi og de seks utøvende visepresidentene (Kaja Kallas, Raffaele Fitto, Roxana Mînzatu, Stéphane Séjourné, Teresa Ribera og Henna Virkkunen).

Opprinnelig forventet å starte arbeidet 1. desember, kan det nå bli 2025 før de nye kommissærene tiltrer.

De territorielle variasjonene til Polen gjennom århundrene 🔒

Marek Grzegorczyk
Marek Grzegorczyk
Reporter Emerging Europe.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt