11. oktober, 2024

Polens statsminister Donald Tusk styrket av seier i Europavalget

Share

Statsminister Donald Tusks Borgerkoalisjon vil sende 21 europaparlamentsmedlemmer til Brussel etter helgens europavalg, av Polens totalt 53. Borgerkoalisjonen vant en klar seier den 9. juni, og avsluttet ett tiår med uavbrutte valgseire for det høyreorienterte nasjonalistiske Lov og Rettferdighet (PiS) partiet, som styrte Polen fra 2015 til 2023.

Med seks flere seter enn de vant i 2019, vil Borgerkoalisjonen styrke gruppen det europeiske folkepartiet (EPP), mens deres seier også tydelig demonstrerte deres fortrinn sammenlignet med deres partnere i regjeringskoalisjonen: Sentrum-høyrepartiet Tredje Vei samt Venstre. Tredje Vei (Polska 2050+PSL) fikk 6,91 prosent av stemmene, noe som tilsvarer tre seter, og slutter seg til Renew group, mens Venstre oppnådde 6,30 prosent, som resulterte i tre seter, og blir en del av S&D-gruppen.

De tre gruppene dannet Polens nåværende regjering etter nasjonale parlamentsvalg sent i fjor.

For PiS var valget et nederlag. Siden 2014 hadde partiet fått flest stemmer i 10 valg på rad – lokale-, parlamentariske-, president-, og europavalg. I helgen fikk PiS 36,16 prosent av stemmene, over ni prosentpoeng mindre enn i de forrige europavalgene (45,38 prosent). Det gir PiS 20 seter i Europaparlamentet, syv færre enn i forrige periode. PiS-medlemmer av Europaparlamentet vil likevel styrke Gruppen for europeiske konservative og reformister.

Det ytterste høyre vinner også styrke i Polen. Konføderasjonen mottok 12,08 prosent av stemmene, og sikret seg seks seter. I de forrige valgene kom de ikke inn i Europaparlamentet, mens de i perioden 2014-19 kun hadde to europaparlamentsmedlemmer. Det ytterste høyre oppnådde et betydelig bedre resultat i europavalgene enn i parlamentsvalgene, der de fikk 7,16 prosent av stemmene. I Europaparlamentet vil de sannsynligvis slutte seg til Identitet og Demokrati (ID)-gruppen, en ny formasjon på ytre høyre, eller forbli uavhengige av noen politisk gruppe.

Les også: Post-populismen står til å vinne stort i Europa – når vil den krysse havet til Amerika?

Valgdeltakelsen var på 40 prosent, fem prosentpoeng lavere enn i 2019 og betydelig lavere enn den historisk høye valgdeltakelsen i parlamentsvalgene i oktober 2023, som var på 74,38 prosent.

De yngste velgerne var minst entusiastiske. Av de i alderen 18-29 år, stemte kun en av fire. I parlamentsvalgene i 2023 stemte 70 prosent i denne aldersgruppen. Blant velgere over 50 år deltok nesten en av to stemmeberettigede i europavalget.

Blant de unge var det ytre-høyrepartiet og euroskeptiske Konføderasjonen som var mest populært, etterfulgt av pro-EU Borgerplattformen. De eldste velgerne, over 60, foretrakk PiS, med Borgerplattformen på andre plass. Dominansen av eldre velgere i valgdeltakelsen forsterker det over tjue år lange ‘duopolet’ til Donald Tusk og Jarosław Kaczyńskis partier i polsk politikk.

En styrket Tusk

Liberale partier, sentrum-høyre, og venstresiden fikk samlet 51,8 prosent av stemmene. Partier ansett som ytre høyre i Vest-Europa, PiS og Konføderasjonen, fikk til sammen 48 prosent. Den euroskeptiske høyresiden mobiliserer velgere effektivt rundt temaer som sikkerhet og migrasjon, hjulpet av nåværende hendelser i landet.

Valgkampanjen i Polen, som i de fleste land, var nasjonalt fokusert. Uken før valgene var den offentlige debatten dominert og folkeopinionen delt av spørsmålet om statlige handlinger ved grensen mot Hviterussland. Offentligheten ble rystet av nyheten om dødsfallet til en 21 år gammel soldat, stukket i brystet av en migrant gjennom en grensebarriere. Mediene rapporterte også at påtalemyndigheten etterforsket soldater som angivelig avfyrte varselskudd mot migranter.

Siden 2021 har Hviterussland og Russland muliggjort en migrasjonsrute til EU gjennom Hviterussland som en måte for å destabilisere Europa. Polens respons, som i praksis er akseptert av EU, har vært å militarisere grensen og utføre tilbakesendinger av migranter, som er i strid med folkeretten.

Les også: Østfrontens nye forsvarsverker: Polen og Baltikum bygger opp

Slutten på kampanjen for Europaparlamentet signaliserer begynnelsen på den uoffisielle presidentvalgkampanjen, som er planlagt å finne sted neste år. Det valget vil bestemme Tusks regjerings evne til å styre effektivt. For øyeblikket blir regjeringen ofte blokkert av trusselen om veto fra president Andrzej Duda, som ikke vil kunne stille til gjenvalg.

Europavalgene vil ytterligere styrke Borgerplattformen og statsminister Tusk innad i regjeringen. Dette kan intensivere allerede tydelige konflikter innenfor koalisjonen over saker som liberalisering av abort og sosialpolitikk. Det er svært usannsynlig med nyvalg, ettersom Tusk bare vil kunne danne en ny regjering ved å skape en mangfoldig «pro-demokrati» koalisjon.

Ikke alle i PiS vil være skuffet

I PiS kan tidligere statsminister Mateusz Morawiecki være fornøyd, ettersom hans medarbeidere vant mange seter i Europaparlamentet over partiets «gamle garde». Dette forsterker hans krav på politisk etterfølgelse etter at Kaczyński trer tilbake, selv om partiets grunnlegger fortsatt er svært aktiv i politikken.

Noen viktige PiS-politikere, som fryktet å bli holdt ansvarlig for misbruk av embete, vil finne tilflukt i Europaparlamentet. Blant dem er Mariusz Kamiński og Maciej Wąsik, som ble benådet av president Duda for misbruk av embete under den første PiS-regjeringen.

Daniel Obejatek, tidligere administrerende direktør i PKN Orlen, det største selskapet i Sentral- og Øst-Europa, vil også nyte immunitet som europaparlamentsmedlem. Han har unngått å opptre for en parlamentarisk etterforskningskommisjon og påtalemyndigheten som vitne, og gjemmer seg i Budapest, muligens i frykt for tiltaler mot ham.

Konføderasjonen vil sende sin mest kontroversielle politiker, Grzegorz Braun, til Brussel og Strasbourg. Braun oppnådde global beryktelse i desember da han slukket Hanukkah-lys i det polske parlamentet med en brannslukker. Han er kjent for sine antisemittiske, anti-ukrainske og prorussiske uttalelser. Mindre eksponering i Polen kan hjelpe Konføderasjonen med å myke opp sitt image innenlands som et parti for lavere skatter, innvandringsmotstand og yngre generasjoner.

Samlet sett vil utfallet av europavalgene i Polen styrke både EPP og det ytterste høyre i Europaparlamentet. På nasjonalt nivå viser det at Tusks parti, etter et halvt år ved makten, fortsatt nyter betydelig støtte fra sine velgere, til tross for at det ikke har gjennomført noen omfattende reformer. Men det er tydelig at PiS, til tross for å være svekket, potensielt kan gjenvinne sine tap i fremtiden. Venstre vinner bare i sine metropolregioner, mens arbeidere foretrekker PiS eller Konføderasjonen. Det som er klart er at det er et betydelig potensial for å engasjere unge velgere som ikke ønsker å stemme på det ytterste høyre. Imidlertid virker det som om de nåværende partiene ikke er i stand til å gjøre det.

Dette innlegget ble først publisert i Emerging Europe. Det har blitt oversatt fra engelsk.

Fra advarsler til handling: Polens kritiske sikkerhetsrolle

Anna Wójcik
Anna Wójcik
Gjesteforsker ved German Marshall Fund of the United States.

Les mer

Siste nytt