21. desember, 2024

Russland truer med atomvåpen for å stanse vestlig støtte til Ukraina

Share

Vladimir Putin har i løpet av det siste året gjentatte ganger truet med atomvåpen for å avskrekke Vesten fra å øke støtten til Ukraina.

Den russiske presidenten har flere ganger understreket at Russland har verdens største atomarsenal, og har nylig gjort flere tiltak som forsterker denne trusselen, melder blant annet Defense News.

I tillegg til å gjennomføre øvelser med taktiske atomvåpen sammen med Belarus, har Putin annonsert at Russland vil gjenoppta produksjonen av mellomdistansemissiler som ble forbudt i henhold til INF-avtalen fra 1987 mellom USA og Sovjetunionen.

Putin har også senket terskelen for bruk av atomvåpen ved å endre landets atomdoktrine. Han signaliserer dermed at Russland er villig til å bruke sine mange tusen atomstridshoder for å kompensere for NATOs overlegenhet i konvensjonelle våpen.

– Russland ser på dette som en måte å beskytte sin suverenitet og territorielle integritet, sa en vestlig analytiker.

Et massivt arsenal

Ifølge den amerikanske forskergruppen Federation of American Scientists har Russland et lager på 5580 atomstridshoder, både utplasserte og de som ikke er i bruk. Dette er flere enn USA, som har 5044. Sammen utgjør de to landene omtrent 88 % av verdens atomvåpen.

Mesteparten av Russlands atomarsenal består av strategiske våpen, det vil si interkontinentale ballistiske missiler. Russland har også modernisert sine bakkebaserte missilstyrker med mobile Yars-missiler, og har begynt å utplassere de tunge Sarmat ICBM-ene, også kjent som «Satan II».

Flåten har også fått flere nye Borei-klasse atomubåter, som hver er utstyrt med 16 Bulava-missiler, mens luftvåpenet fremdeles opererer med de sovjetbygde Tu-95 og Tu-160 bombeflyene, som begge kan bære atomvåpen.

Taktiske atomvåpen og endret doktrine

Foruten sine strategiske atomvåpen, har Russland mellom 1000 og 2000 taktiske atomvåpen, som er beregnet på bruk på slagmarken. De russiske Iskander-missilene og det hypersoniske Kinzhal-missilet kan begge utstyres med atomstridshoder, og Russland har brukt konvensjonelle versjoner av disse våpnene i krigen mot Ukraina.

Les også: Eksplosjon under test av Sarmat-atomrakett: Kjent som SATAN 2

Som en del av sin atomstrategi, avholdt Russland og Belarus i mai øvelser med taktiske atomvåpen, en klar beskjed til Vesten om Russlands militære kapasitet.

Putin har nylig endret landets atomdoktrine slik at den nå åpner for bruk av atomvåpen som svar på et konvensjonelt angrep fra et land som får støtte av en atomvåpenmakt. Dette ble sett som en advarsel til NATO.

– Denne endringen i doktrinen viser at Russland i enda større grad vil bruke atomvåpen som et pressmiddel, sier Heather Williams, direktør for Project on Nuclear Issues ved Center for Strategic and International Studies.

Veien videre

Spørsmålet om rustningskontroll er også en del av bildet. New START-avtalen fra 2010, som begrenser antall utplasserte atomvåpen, går ut i 2026. Selv om Putin i februar 2023 suspenderte Russlands deltakelse i avtalen, har han lovet å overholde begrensningene den setter.

Den spente situasjonen mellom USA og Russland gjør det lite sannsynlig at nye rustningsforhandlinger vil finne sted i nær fremtid.

Putin har også uttalt at Russland vil gjenoppta atomprøvesprengninger dersom USA gjør det først, noe som kan sette punktum for det globale forbudet mot atomtester.

Riskoen for økt atomproliferasjon i skyggen av Ukraina-krigen 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt