Det russisk-tilknyttede tankskipet Eagle S, som ble beslaglagt av finske myndigheter første juledag, var utstyrt med avansert lytte- og sendeutstyr for overvåking av NATO-aktiviteter.
Skipet mistenkes for å ha skadet en undersjøisk strømkabel mellom Finland og Estland, melder flere medier deriblant Lloyd’s List.
Overvåking av NATO
Ifølge Lloyd’s List var Eagle S utrustet med teknologi som vanligvis ikke finnes på handelsskip. Utstyret skal ha blitt brukt til å overvåke NATO-skip og fly, samt registrere radiofrekvenser for analyse i Russland.
Kilden som delte denne informasjonen, en person med direkte kjennskap til skipet, beskrev hvordan utstyret ble fraktet om bord i store kofferter og oppbevart på skipets bro og på «monkey island», den øverste delen av skipet.
– De overvåket all NATO-aktivitet, inkludert skips- og flybevegelser, og sammenlignet frekvensene deres, fortalte kilden.
Kilden hevder videre at skipet også droppet sensorer i Den engelske kanal, og at lignende utstyr ble funnet på et annet tilknyttet tankskip, Swiftsea Rider. Begge skipene har uklar eierskapsstruktur og knyttes til russiske interesser.
Les også: Skyggetankskipenes kappløp mot vinterisen i Nordøstpassasjen
Sabotasjeanklager
Finske myndigheter beslagla Eagle S etter mistanke om at skipet hadde slept ankeret sitt over flere undersjøiske kabler, inkludert Estlink 2-kabelen, som forbinder Finland og Estland. Skaden på kabelen er den andre av sitt slag på to måneder.
Skipets mannskap skal ifølge kilden ha vært klar over overvåkingsaktivitetene, men blitt truet til taushet. Flere kapteiner som stilte spørsmål ved dette, skal ha blitt erstattet.
Skyggelagt eierskap
Eagle S og Swiftsea Rider er en del av en såkalt Skyggeflåte – skip som brukes i sanksjonsomgåelser, med kompliserte eierskapsstrukturer som gjør det vanskelig å spore de reelle eierne. Skipene er registrert i henholdsvis Cookøyene og Honduras, mens rederiet bak Eagle S hevder å ha kontor i Dubai.
Forsøk på å kontakte skipsoperatøren Peninsular Maritime India Private Limited har ikke lyktes. Selskapet, som påstår å være registrert i England, har blitt knyttet til lignende tilfeller av sanksjonsomgåelse og dårlig vedlikehold.
Økende spenninger i Østersjøen
Sabotasjesaken underbygger bekymringer om økt spionasje og sabotasje mot kritisk infrastruktur i Østersjøen, et område der Russland er omgitt av NATO-land. Europeiske ledere har oppfordret til styrking av maritim sikkerhet i regionen.
Finnene etterforsker fortsatt hendelsen, som kan få alvorlige diplomatiske og sikkerhetsmessige konsekvenser.
Russlands skyggeflåte unnviker sanksjoner gjennom smarte omveier