Putin har gjennom årene forsøkt å inkludere Russlands muslimske minoritet i nasjonen, en innsats som stadig stilles på prøve av interne og eksterne utfordringer.
I kjølvannet av terrorangrepet i Moskva som krevde over 140 menneskeliv, har Vladimir Putins utsagn om Russlands unike eksempel på interreligiøs harmoni vekket oppmerksomhet, skriver Helen Andrews i The American Conservative.
Med rundt 10 prosent av befolkningen som bekjenner seg til islam, har Putin lenge forsøkt å nærme seg landets muslimske minoritet med variert suksess. Fra sine første dager i embetet har Putin understreket Russlands fleretniske og flerreligiøse historie, til og med holdt taler på tatarisk for å imponere.
Dette tiltaket er delvis politisk motivert. Ved å søke observatørstatus i Organisasjonen for islamsk samarbeid forsøkte Putin å redusere støtten til muslimske separatister i Tsjetsjenia fra land som Saudi-Arabia. Videre har Putin fremhevet Russlands store muslimske befolkning i sitt geopolitiske spill med Tyrkias Recep Tayyip Erdogan.
Les også: Omfattende deportasjoner og evakueringer i Russland
Til tross for en mulig blanding av oppriktighet og kynisme i hans interreligiøse henvendelser, har dette synet på muslimske russere tilsynelatende nådd den vanlige borger. En anekdote fra en muslimsk professor i Moskva illustrerer en endring i holdninger, hvor muslimer nå anerkjennes som en del av det russiske fellesskapet.
Dominic Rubin, en britisk forsker, har i sin bok «Russlands muslimske hjerteland: Islam i Putin-æraen» utført omfattende feltarbeid og intervjuet ledende muslimske figurer så vel som vanlige troende over hele Russland. Hans funn peker på en utfordring Kremlin står overfor: endringene i sammensetningen av Russlands muslimske befolkning, spesielt med ankomsten av millioner av gjestearbeidere fra Sentral-Asia.
Ekstremisme har vist seg å være en større utfordring enn mange antar, med rapporter om betydelig støtte til ISIS blant tadsjikere i Russland. Tilpasning til disse nye utfordringene har vært nødvendig, med tiltak for å bekjempe radikalisme blant unge menn dratt til krig i Syria.
Imidlertid understreker det nylige terrorangrepet og styrkingen av muslimske gjenger i russiske fengsler at det fortsatt er en lang vei å gå. Putins forsøk på å fremme mangfold og inkludering har sine grenser, som nylig deportasjon av tusenvis av tadsjikiske migrantarbeidere viser. Dette setter spørsmålstegn ved Putins forpliktelse til mangfold, til tross for hans utsagn om at mangfold er Russlands styrke.
Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 4: Maktspillet i etniske republikker 🔒