Finansminister Muhammad Aurangzeb sier Pakistan vil kjøpe mer amerikansk bomull og soya, og åpner for mindre byråkrati for amerikanske eksportører. Målet er å roe ned handelsforholdet etter Trumps tollpolitikk.
Pakistan forsøker å styrke handelsforbindelsene med USA ved å øke importen og redusere hindre for amerikansk eksport. Det sa finansminister Muhammad Aurangzeb i et intervju med Bloomberg News tirsdag, skriver den pakistanske avisen The Express Tribune.
– Islamabad ønsker å kjøpe mer amerikanske varer, særlig bomull og soyabønner, sa Aurangzeb, og la til:
– Vi er også åpne for å gjennomgå regelverket som kan gjøre det vanskelig for amerikanske selskaper å eksportere til Pakistan.
Vil lette spenningen etter Trump-toll
Tiltaket er en del av Pakistans større strategi for å dempe effekten av de høye tollsatsene som ble innført under Donald Trumps administrasjon.
Selv om de gjensidige tollene på 29 prosent nå er satt på pause frem til juli, forbereder Pakistan å sende en offisiell handelsdelegasjon til Washington for å bedre markedsadgangen og balansere handelsforholdet.
Les også: Asle Toje om realpolitikkens tilbakekomst og stormaktsdynamikken mellom USA, Kina og Russland 🔒
USA er fortsatt Pakistans største eksportmarked, med over 5 milliarder dollar i årlige eksportinntekter. Importen fra USA er langt lavere, rundt 2,1 milliarder dollar.
Åpner for amerikanske investeringer
Aurangzeb fremhevet også at Pakistan ønsker investeringer fra amerikanske selskaper, spesielt innen mineraler og gruvedrift – sektorer som nylig er åpnet for utenlandske investorer.
– Vi vil ut av krisespiralen og bygge en stabil og bærekraftig økonomi, sa han under sitt ukelange besøk i USA.
Nytt obligasjonslån i Kina
Som ledd i landets finansieringsstrategi planlegger Pakistan å lansere sitt første såkalte Panda-lån i fjerde kvartal av 2025, med mål om å hente inn mellom 200 og 250 millioner dollar fra kinesiske investorer.
Pakistans økonomi er på bedringens vei etter å ha vært nær ved å misligholde statsgjelden i 2023. I mars fikk landet godkjent et nytt lån fra IMF på 2,3 milliarder dollar, som skal bidra til å sikre økonomisk stabilitet frem til 2027.
Kredittvurderingsbyrået Fitch oppjusterte nylig utsiktene for Pakistans økonomi og pekte på positiv reformvilje og fremgang i IMF-programmet.