21. februar, 2025

Økonomi i fokus: Tsjekkia

Share

I en del av Europa som ofte har vært preget av ustabilitet, beror Tsjekkias vei mot velstand på en jevn utvikling, støttet av balansert ambisjon.

Er de gode tidene i ferd med å komme tilbake til Tsjekkia? Det kan se slik ut. Etter nullvekst i 2023 og en beskjeden oppgang i 2024 (BNP-veksten er ventet å lande på én prosent), er prognosen at veksten vil øke til 2,4 prosent i 2025 og 2,6 prosent i 2026. En økning i reell disponibel inntekt antas da å stimulere etterspørselen hos forbrukerne.

Ifølge Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) vil investeringene få et løft av gunstigere finansieringsvilkår og mer effektiv bruk av EU-midler.

Eksporten vil øke i takt med at etterspørselen styrkes hos Tsjekkias viktigste handelspartnere. Inflasjonen er forventet å holde seg rundt to prosent, mens kjerneinflasjonen gradvis vil avta. Risikoen ligger hovedsakelig på nedsiden, knyttet til geopolitiske spenninger og en vedvarende, lav vekst hos sentrale handelspartnere, særlig Tyskland.

Like fullt er veien til ny vekst ikke enkel eller sikret. Mens Tsjekkia går mot midten av tiåret, kan utsiktene til høyere vekst virke stadig mer solide, men landet står samtidig overfor flere usikkerhetsfaktorer og strukturelle utfordringer.

Noen analytikere er varsomt optimistiske og forventer at den tradisjonelle industrielle drivkraften i Sentral-Europa vil omstille seg for en periode med bærekraftig, moderat vekst. Andre, som viser til bekymringer om energisikkerhet og en stor avhengighet av Tyskland, aner mørke skyer i det fjerne. Men dersom dagens prognoser slår til, ligger det an til at Tsjekkia kan dra nytte av sin produksjonsstyrke og voksende tjenestesektorer for å få til en stabil oppgang – og muligens mer.

En bredt sammensatt industribase

Tsjekkias lange tradisjon for industriproduksjon har vært en viktig bærebjelke i landets økonomi. Særlig bilindustrien skinner fortsatt som et tydelig eksempel på tsjekkisk industriell dyktighet. Škoda Auto, landets stolthet, viser hvordan lokal kompetanse, kombinert med utenlandske investeringer og EUs fellesmarked, kan skape produkter av verdensklasse.

Selv om bilindustrien fikk seg en knekk under pandemien og de påfølgende problemene i forsyningskjedene, begynner nå et oppdemmet behov for nye biler å slå ut i høyere etterspørsel. Eksporten får også hjelp av den gradvise oppgangen i eurosonen, som er Tsjekkias hovedmarked.

Les også: Frankrike starter produksjon av Caesar haubitsere for Tsjekkia

Samtidig kan det å være for avhengig av bilindustrien være risikabelt. Bransjen er sårbar for svingninger i konjunkturene, og overgangen til elektriske kjøretøy gjør at Tsjekkia må henge med i utviklingen av klimavennlig teknologi. For øyeblikket tar produsentene grep for å tilpasse seg, med støtte fra myndighetene, som ønsker å gjøre landet til et knutepunkt for produksjon av elbiler.

EU-midler har ikke bare ført med seg kapital, men også presset fram satsing på batteriproduksjon, elbilkomponenter og digitalisering. Dette kan på sikt hjelpe landet å beholde sin konkurranseevne i et internasjonalt marked preget av sterk konkurranse.

I tillegg til bilindustrien er flere andre industrier i ferd med å få fart på seg. Luftfart, tungindustri, legemidler og elektronikk har fått ny oppmerksomhet, gjerne som del av EUs arbeid for å styrke regionale forsyningskjeder.

Etter utfordringene med høye kostnader og mangel på arbeidskraft er de fleste produksjonslinjer nå i gang igjen for fullt. Fallet i råvarepriser og en mer stabil energisituasjon har dessuten roet svingningene i innsatskostnader. Dermed ligger det an til at industriproduksjonen kan ta seg ytterligere opp når Europa for alvor er tilbake i vekst, særlig hvis Tsjekkia gjennomfører tiltak som øker produktiviteten.

Tjenester og teknologisk nybrottsarbeid

Selv om Tsjekkia fremdeles er et industrityngdepunkt, åpner den raskt voksende teknologi- og tjenestesektoren en ny mulighet for økt vekst. Landet er allerede anerkjent som et senter for IT-outsourcing og programvareutvikling, og beveger seg stadig høyere opp i verdikjeden.

Både Praha, Brno og Ostrava har voksende miljøer med oppstartsbedrifter som jobber med datasikkerhet, finansteknologi, spillutvikling og kunstig intelligens. Tilgangen på dyktige folk styrkes av en sterk tradisjon for teknisk utdanning, kombinert med en økende strøm av digitale nomader som trekkes av kulturtilbudet og moderat prisnivå.

EU-investeringer og lokale ordninger for risikokapital har hjulpet noen av disse bedriftene til å vokse og nå ut i eksportmarkedene. Utfordringen blir å bevare denne veksten i en uforutsigbar verden.

Skulle man sammenlikne med fremveksten av teknologimiljøene i Polen eller Estland, ser det lovende ut for Tsjekkias eget digitale økosystem. Samtidig har forretnings- og administrasjonstjenester også lykkes i å trekke til seg utenlandske selskaper som trenger kvalifisert, flerspråklig arbeidskraft. Landets stabile politiske situasjon og gunstige plassering midt i Europa er attraktive trekkplastre – egenskaper som trolig vil bestå også om det skulle bli en nedgangskonjunktur.

Investeringsmuligheter

Etter hvert som inflasjonspresset dempes og det blir enklere å finansiere investeringer, framstår Tsjekkia som et lovende valg for både lokale og utenlandske aktører. Regjeringens økte fokus på ansvarlig pengebruk har styrket tilliten, mens renten – selv om den fortsatt er høyere enn før pandemien – sakte er på vei ned. En moderat svekkelse av den tsjekkiske kronen mot euroen i 2024 vil dessuten være gunstig for eksportørene, noe som igjen fremmer et godt klima for utenlandske investeringer.

Store deler av den innkommende kapitalen er ventet å gå til avansert produksjon, miljøvennlig energi, digital infrastruktur og eiendomsmarkedet. Industriområder er fortsatt ettertraktet for eiendomsutviklere som trenger moderne lager- og produksjonslokaler, særlig nær Praha og Brno.

Les også: Hvordan Polen ble nøkkelen til Europas suverenitet innen halvledere

Også innen næringseiendom er det tegn til styrke, selv om toppsegmentet i byene må konkurrere hardere ettersom fjernarbeid blir mer utbredt. Reiselivsnæringen, som nyter godt av at internasjonale reiser har tatt seg opp igjen, gir samtidig muligheter for målrettede investeringer, spesielt i hoteller av høy standard og større konferansesteder.

For gründere og risikokapitalister er Tsjekkias teknologimiljø fullt av muligheter. Staten tilbyr blant annet skattefordeler for forskning og utvikling for å fremme nyskaping.

EU-støtte, kanalisert via lokale institusjoner, har styrket ulike program rettet mot små og mellomstore bedrifter. De som vil investere i for eksempel programvare som tjeneste, analyseverktøy og datasikkerhet kan finne gode muligheter i tsjekkiske teknologiområder. Disse konkurrerer i økende grad med Vest-Europa både på kvalitet og pris.

Skjulte farer

Det er ikke bare positive signaler. Tsjekkiske politikere har klart å holde en viss stabilitet de siste årene, men handlingsrommet for en koalisjonsregjering kan være begrenset når det gjelder å gjennomføre krevende reformer. Å holde budsjettunderskuddene nede krever nøye avveininger når det gjelder offentlige investeringer i infrastruktur, helse og utdanning. Blir det politiske motsetninger, kan viktige investeringer settes på pause, noe som vil undergrave landets vekst på litt lengre sikt.

En annen utfordring er Tsjekkias tette økonomiske bånd til Tyskland, landets største handelspartner. Hvis Tysklands økonomi bremser opp – for eksempel på grunn av en langvarig energikrise, endringer i forsyningskjedene eller svakere global etterspørsel – vil tsjekkisk eksport umiddelbart merke konsekvensene.

Geopolitiske spenninger, særlig knyttet til Russlands krig i Ukraina, kaster fremdeles skygger over bildet. Selv om Tsjekkia har gjort fremskritt innen energisikkerhet gjennom mer varierte forsyninger og strategiske reserver, kan energiuro i Europa fort dukke opp igjen og hemme produksjonen.

Dessuten byr arbeidsmarkedet på ytterligere problemer. Den lave arbeidsledigheten er for så vidt et godt tegn, men presset på lønningene i industri og tjenester øker. Høyt kvalifisert arbeidskraft, spesielt innen teknologi, kan forlange stadig høyere lønn, noe som reduserer marginene for mindre bedrifter. Netto innvandring hjelper, men befolkningsutviklingen peker mot en mindre arbeidsstyrke over tid, som i neste omgang kan dempe den økonomiske veksten.

Når det gjelder pengepolitikken, må Tsjekkias nasjonalbank (CNB) balansere stramt. Den var tidlig ute med å heve renten for å dempe inflasjonen, men vil ikke kvele en gryende økonomisk oppgang. Etter hvert som prispresset avtar, har banken antydet en forsiktig vilje til å kutte renten noe. Likevel kan en rask endring i verdensmarkedene igjen tvinge frem en mer forsiktig linje, noe som kan skape uro i både rente- og valutamarkedene.

Forbrukertillit og hjemmemarked

De tsjekkiske husholdningene har hatt en krevende periode. Høye energiregninger og lav lønnsutvikling gjennom store deler av 2023 svekket kjøpekraften. Nå ser det imidlertid ut til å lysne, med lavere inflasjon og en forsiktig, men likevel merkbar, økning i reallønningene.

Gjenåpningen av butikker, serveringssteder og kulturliv – som lenge var begrenset av pandemien – gir nytt liv til forbruket i hjemmemarkedet. Mange ønsker nå å bruke penger på reiser og restaurantbesøk etter lang tid med tilbakeholdenhet, noe som kan gi småbedrifter et etterlengtet løft.

Les også: Økonomi i fokus: Slovakia

Forbrukerundersøkelser viser en gradvis økning i optimismen, selv om mange fortsatt er forsiktige og lurer på om nye økonomiske støt kan komme. Delvise subsidier til energikostnader, innført av myndighetene for å dempe drivstoffprisene, har også gitt litt mer forutsigbarhet.

Et mer fleksibelt arbeidsmarked, der det dukker opp nye jobber i tjenestesektoren og teknologibransjen, styrker forbrukertilliten ytterligere. Denne optimismen kan skape en positiv spiral der økt etterspørsel fører til at bedrifter investerer og utvider kapasiteten.

Veien videre

Tsjekkias utsikter på kort sikt får drahjelp fra flere faktorer: en solid industriell grunnmur, et voksende teknologimiljø og en støttende hånd fra EU. Innen 2025 håper landet å ha utnyttet effekten av gjeninnhentingen etter pandemien, slik at eksportveksten også gir en bredere økonomisk oppsving.

Om BNP-veksten faktisk når 2,4 prosent i 2025 og 2,6 prosent i 2026, vil det gi en etterlengtet tillit til en økonomi som har manglet nettopp dette etter pandemien.

Samtidig må politikere og investorer være på vakt. Ytre faktorer som en tregere tysk økonomi, uro på den geopolitiske scenen og usikkerhet i energimarkedene kan lett slå beina under vekstmålene. En svekket vilje til å ta risiko internasjonalt kan også redusere verdien på kronen, og i verste fall føre til at kapital trekkes ut av landet.

Hjemme må regjeringen holde fast ved nødvendige reformer for å sikre at det offentlige bruker midlene smart, styrker arbeidsstyrkens kompetanse, legger til rette for innovasjon og forenkler byråkratiet.

På tross av disse forbeholdene må vi ikke glemme Tsjekkias varige fortrinn. Landets sentrale plassering i Europa, sterke industrielle base og en stadig mer avansert tjenestesektor gir et konkurransefortrinn i en tid der mange land ser fordelen av å flytte produksjon nærmere hjemmemarkedene.

Satsing på klimavennlige og digitale løsninger kan gi store gevinster over tid. Selv om konjunkturene svinger, har Tsjekkia vist at det kan holde orden på statsfinansene samtidig som infrastrukturen jevnlig forbedres. Denne betryggende styringen har vært en viktig del av landets suksess i mange år.

Når vi nærmer oss midten av 2020-årene, kan Tsjekkias økonomi igjen minne om den solide kraften som før lokket til seg utenlandske investeringer og oppnådde en av Europas laveste arbeidsledigheter.

Selv om vekstratene kanskje ikke blir like høye som i tidligere boom-perioder, kan en stabil, moderat oppgang – drevet av sterke industrier og stigende forbrukertillit – vise seg å være mer bærekraftig. I en region av Europa som ofte har kjent på ustabilitet, kan Tsjekkias nøkkel til velstand nettopp ligge i denne balansen: stødig fremgang, støttet av en gjennomtenkt ambisjon.

Tsjekkia kan leve med enten «Harris-kontinuitet» eller «Trump-terapi»

Marek Grzegorczyk
Marek Grzegorczyk
Reporter Emerging Europe.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt