Russlands krig, Trumps Grønland-trusler og økt spenning preget norsk lederskap. Norge gir mandag fra seg formannskapet i Arktisk råd etter to turbulente år, preget av intern splittelse, Russlands invasjon av Ukraina og Donald Trumps krav om å overta Grønland.
Det melder The Guardian i et intervju med utenriksminister Espen Barth Eide.
Arktisk råd består av åtte land med arktiske områder: USA, Russland, Canada, Finland, Island, Norge, Sverige og Danmark – som også omfatter Grønland. Alle beslutninger krever enstemmighet.
– Det har vært to krevende år, for å være ærlig, fordi det internasjonale bakteppet har gjort det umulig å drive helt som normalt, sier Barth Eide.
– Men vi var veldig opptatt av å holde rådet samlet, opprettholde medlemskapet og sikre aktivitet, og vi er glade for å kunne si at vi klarte det.
Grønland tar over etter Danmark
Det er formelt Danmark som skulle tatt over formannskapet, men i et tydelig signal om forbedrede relasjoner mellom København og Grønland – en tidligere dansk koloni – er det Grønlands utenriksminister Vivian Motzfeldt som overtar stafettpinnen.
– Vi har klart å holde det sammen. Og i motsetning til enkelte andre internasjonale formater, er det ingen som har forlatt rådet eller foreslått at vi bør slutte å jobbe sammen, sier Barth Eide.
Han innrømmer at arbeidet med klima, hav og urfolk i nord var begrenset, men mener praktisk samarbeid likevel ble opprettholdt.
Les også: Tidligere Trump-rådgiver og arktisk kommissær: – Grønlands fremtid ligger hos USA 🔒
Trumps trusler og russisk uro
Tiden fremover kan bli enda mer utfordrende. Donald Trump har gjentatt trusler om å overta kontrollen over Grønland, og forholdet mellom USA og de andre arktiske statene har blitt mer ustabilt. Samtidig styrker Kina sin tilstedeværelse i nordområdene.
– Rådet har tidligere klart å holde seg unna stormaktspolitikk, men siden invasjonen av Ukraina har det ikke vært mulig, sier Barth Eide.
Likevel insisterer han på at det er viktig å bevare et samlet Arktisk råd.
– Det finnes nøyaktig åtte land som grenser til Arktis, og de er alle medlemmer. Vi ville ikke vært fornøyd om dette rådet ble splittet opp i ulike organisasjoner, sier han.
Norsk beredskap skjerpes
Forholdet mellom Norge og Russland har kjølnet kraftig etter mange år med samarbeid, særlig i Barentshavet. Forrige uke lanserte Norge sin første nasjonale sikkerhetsstrategi siden andre verdenskrig.
– Vi tror ikke et angrep er nært forestående, men vi må være forberedt. Vi har verdens største konsentrasjon av atomvåpen rett utenfor vinduet vårt, på Kolahalvøya, sier han.
– Selv om voldelig konflikt i Arktis er lite sannsynlig, vil området være kritisk hvis det oppstår en større konflikt mellom øst og vest. Det er den korteste ruten for missiler og fly mellom Russland og Nord-Amerika, og det har alltid vært på vår radar.
Trumps arktiske spill: Island kjenner trykket fra Grønland 🔒