Den katolske kirken i Nord-Nigeria har vokst betydelig siden opprettelsen av erkebispedømmet Kaduna i 1959.
Nylig samlet biskoper fra regionen seg for å drøfte felles utfordringer og styrke samarbeidet, melder Vatican News.
Felles kultur og bakgrunn
Møtet, som fant sted i Jos fra 27. til 29. januar, samlet biskoper og representanter fra de tre kirkelige provinsene i Nord-Nigeria. Erkebiskopen av Kaduna, Matthew Ndagoso, understreket betydningen av samlingen:
– Fordi vi har så mye til felles i Nord-Nigeria – kulturelt, sosialt og politisk – samles biskopene fra de tidligere Kaduna-provinsene, nå Jos, Abuja og Kaduna, årlig for å dele ideer, oppmuntre hverandre og finne måter å hjelpe hverandre på.
Samarbeid mellom kirken og staten
Guvernøren i Plateau-delstaten, Caleb Mutfwang, tok imot deltakerne og oppfordret til sterkere samarbeid mellom kirken og staten.
– Misjonærene brakte stor utvikling til Nigeria generelt og Nord-Nigeria spesielt. Vi kan ikke benekte kirkens viktige rolle i den sosioøkonomiske utviklingen av vårt folk, spesielt innen helse, utdanning og landbruk. Som samarbeidspartnere er det behov for fortsatt samhandling mellom staten og kirken for folkets beste.
Utrygghet og utfordringer for bønder
I flere tiår har Nord-Nigeria vært preget av opprør, kidnappinger og vold mot kirken. Titusenvis av kristne har blitt drept, og hundrevis av kirker er brent. Erkebiskop Mathew Audu fra Jos, vert for årets samling, uttrykte sin bekymring:
Les også: Jihadister drepte minst 40 bønder i Nigeria
– Myndighetene i regionen må ta aktive grep for å beskytte liv og eiendom. Vi har sagt dette gang på gang; folk ber ikke om å bli forsørget av staten, men om sikkerhet slik at de kan dyrke jorda og brødfø sine familier, understreket han.
ISWAP og Fulani-militser
Den ekstreme volden i Nord-Nigeria har i stor grad blitt utført av jihadistiske grupper som Boko Haram og deres avlegger ISWAP (Islamic State’s West Africa Province), samt av væpnede Fulani-militsgrupper. Boko Haram har operert i regionen i over et tiår og har stått bak angrep på kirker, skoler og landsbyer, mens ISWAP har fokusert mer på angrep mot militære og sikkerhetsstyrker.
Nigerianske myndigheter og kirkeledere har lenge advart om økende radikalisering blant enkelte Fulani-militsgrupper, og hvordan jihadistgrupper utnytter eksisterende etniske og økonomiske spenninger for å destabilisere regionen.
Flere rapporter, blant annet fra Amnesty International og Christian Association of Nigeria (CAN), har dokumentert at kristne ofte er mål for angrep, inkludert massakrer på kirkegjengere og kidnappinger av prester.
Håp i mørke tider
I forbindelse med den universelle kirkens markering av Jubelåret for Håp, oppfordret erkebiskopen av Abuja og leder for forumet, Ignatius Kaigama, de kristne til å holde fast ved troen:
– Der det er liv, er det håp. Vi kan ikke, og vi skal aldri, gi opp livet. Vi minner vårt folk om at Herren er levende, så la oss opprettholde vår tro på Ham og be i håp om at ting vil bli bedre, sa han.