I lys av sikkerhetskonferansen i München, er det sikkerhetspolitisk krisestemning i de europeiske landene.
Møtet i Paris mandag 17. februar samler ledere fra Tyskland, Italia, Polen, Spania, Nederland og Danmark, samt EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen og NATOs generalsekretær Mark Rutte. Den europeiske rådslederen Antonio Costa deltar også, melder Le Monde.
Den franske regjeringen understreker at møtet er nødvendig på grunn av økende usikkerhet rundt USAs rolle i konflikten.
– Utviklingen i Ukraina og signalene fra USA gjør det nødvendig at europeiske land tar et større ansvar for sin felles sikkerhet, sier en rådgiver ved president Emmanuel Macrons kontor.
USAs nye administrasjon har signalisert at Europa ikke lenger vil være deres fremste sikkerhetspolitiske prioritet. Samtidig har Washington innledet samtaler med Russland om krigen i Ukraina, noe som har vekket bekymring blant europeiske ledere, som frykter å bli satt på sidelinjen i forhandlingene.
Frykt for russisk innflytelse
Russland ønsker at de kommende fredssamtalene i Saudi-Arabia ikke bare skal dreie seg om Ukraina, men også om bredere europeisk sikkerhet. Dette skaper uro i Europa, da det kan gi Russland mulighet til å gjenta kravene de fremmet før invasjonen i 2022, blant annet om begrensninger på NATO-styrker i Øst-Europa.
USAs utenriksminister Marco Rubio demper forventningene om en snarlig løsning i de kommende forhandlingene.
Les også: JD Vance har helt rett
– En fredsprosess kan ikke avgjøres i ett enkelt møte, sa Rubio til CBS og la til at det fortsatt er uklart hva samtalene vil føre til.
Frankrikes utenriksminister Jean-Noël Barrot slår fast at Russland ikke kan gjenopptas i G7 etter annekteringen av Krim i 2014.
– G7 er en samling av de mest avanserte demokratiene. Russland opptrer stadig mindre som et demokrati og angriper åpent andre G7-land, sa Barrot.
Zelenskyj krever europeisk innflytelse
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tatt til orde for en felles europeisk hær og advarer om at Europa ikke lenger kan stole på USA for sikkerhet.
– Det må ikke tas beslutninger om Ukraina uten Ukraina, eller om Europa uten Europa, sier Zelenskyj.
Finlands president Alexander Stubb advarer om at samtaler mellom USA og Russland ikke må føre til endringer i Europas sikkerhetsstruktur.
– Vi kan ikke åpne døren for Russlands idé om en ny sikkerhetsorden, sier Stubb.
Storbritannia åpner for å sende soldater til Ukraina
Storbritannias statsminister Keir Starmer sier han er villig til å sende soldater til Ukraina “om nødvendig”, samtidig som europeiske ledere møtes i Paris for å diskutere sikkerhet etter at USA har endret sin tilnærming til krigen, melder
Statsminister Starmer understreker at enhver innsats for å styrke Ukrainas sikkerhet også er avgjørende for Europas stabilitet.
– Enhver innsats for å garantere Ukrainas sikkerhet er også en garanti for sikkerheten på vårt kontinent og i vårt eget land, skrev Starmer i avisen Daily Telegraph søndag.
Europa har mistet plassen ved bordet – nå står det på menyen 🔒