Taiwans kystvakt mistenker at et kinesisk-eid skip har skadet en undervannskabel utenfor øyas nordlige kyst. Hendelsen setter søkelys på global sårbarhet knyttet til undersjøisk infrastruktur.
Taiwans største teleoperatør, Chunghwa Telecom, meldte den 3. januar at en kritisk telekommunikasjonskabel nær Keelung hadde blitt kuttet, melder EurasianTimes. Kystvakten sendte umiddelbart ut et patruljefartøy for å undersøke saken.
Det mistenkte skipet, Shunxin-39, som eies av et Hongkong-basert selskap, ble lokalisert nær Yehliu.
– Vi klarte å etablere radiokontakt og utføre en ekstern inspeksjon, men værforholdene gjorde det umulig å borde skipet, forklarte en talsperson fra Taiwans kystvakt.
Skipets bevegelsesmønster skaper mistanke
Analyser fra MarineTraffic viste at skipet hadde krysset frem og tilbake i området siden desember, og sporet avviste muligheten for en tilfeldighet. Ifølge Ray Powell, en pensjonert offiser fra det amerikanske luftvåpenet, har Shunxin-39 også brukt flere ulike navn og flagg under sine reiser.
Taiwan har bedt Sør-Korea om hjelp til å etterforske skipet, som antas å være på vei til havnen i Busan.
– Vi har oversendt all informasjon til påtalemyndighetene, men ettersom vi ikke kunne avhøre kapteinen, trenger vi assistanse fra koreanske myndigheter, uttalte kystvakten.
Les også: USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒
En økende global trussel
Hendelsen i Taiwan føyer seg inn i en rekke liknende sabotasjehandlinger, inkludert skader på undervannskabler og rørledninger i Østersjøen. I oktober 2023 ble et kinesisk skip knyttet til skade på en viktig rørledning mellom Finland og Estland. Europeiske myndigheter har beskrevet disse handlingene som «hybridaggressjon».
Russland og Kina blir stadig koblet til slike hendelser. Eksperter påpeker at skadene kan være del av en større strategi for å teste sårbarheter i vestlig infrastruktur.
– Slike angrep svekker tilliten mellom NATO-land og gir Russland og Kina verdifull innsikt i Vestens beredskap, sier Jakub Janda fra European Values Centre.
Til tross for NATOs etablering av et senter for beskyttelse av kritisk infrastruktur i 2024, har responsen på disse truslene vist seg utilstrekkelig.
– Det er avgjørende at vi styrker sikkerheten rundt undersjøisk infrastruktur, advarer analytikere.