18. desember, 2024

Kina påstår avtale, Filippinene avviser

Share

Beijing har fremlagt detaljer om en såkalt forsyningsavtale med Manila, men filippinske ledere benekter enhver slik overenskomst, noe som forsterker spenningene i Sør-Kinahavet.

Spenningsnivået i Sør-Kinahavet er høyere enn noensinne etter at Beijing for første gang har gått ut med detaljer rundt det de hevder er en ny forsyningsavtale med Manila, en avtale filippinske ledere benekter eksisterer, skriver South China Mourning Post.

Ifølge den kinesiske ambassaden i Manila innebærer den nye modellen for forvaltning av Second Thomas Shoal, også kjent som Renai Jiao, en rekke forsyningsoppdrag som angivelig er godkjent av hele den filippinske kommandokjeden, inkludert forsvarssekretær Gilberto Teodoro og nasjonal sikkerhetsrådgiver Eduardo Ano.

Les også: Sovende celler eller studenter? De kinesiske studentenes mysterium i Filippinene

Dette står i sterk kontrast til uttalelser fra filippinske tjenestepersoner, inkludert president Ferdinand Marcos Jr., som klart avviser enhver slik overenskomst. Denne motstridende kommunikasjonen har ført til en betydelig opptrapping av ordkrigen mellom de to nasjonene.

Samtidig understreker Kina sin villighet til å tillate forsyninger til shoalen «av humanitære hensyn», men forbyr leveranse av byggematerialer til BRP Sierra Madre, et amerikanskbygget krigsskip fra andre verdenskrig som Manila bevisst grunnstøtte i 1999.

Situasjonen i regionen er ytterligere forverret etter at Manila hevdet at et av deres kystvaktskip ble skadet av vannkanoner operert av den kinesiske kystvakten nær Scarborough Shoal.

Filippinenes utenriksminister Enrique Manalo avviste også påstander om at Filippinene blir brukt som en «brikke» av USA, og understreket behovet for å avdekke og avvise ulovlighetene knyttet til Kinas ni-punkts linje, som truer livsgrunnlaget til lokale fiskere og ødelegger det maritime miljøet.

Dette er bare den siste episoden i en lang rekke av spenninger i Sør-Kinahavet, hvor både Vietnam, Malaysia og Brunei også gjør krav på territoriet.

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt