27. desember, 2024

Kina øker pensjonsalderen – møter sterk motstand

Share

Kinas beslutning om å heve pensjonsalderen skaper stor debatt, spesielt blant arbeidstakere som allerede føler presset fra en svakere økonomi.

Kina vil for første gang siden 1978 heve pensjonsalderen, et tiltak som trolig vil bremse nedgangen i arbeidsstyrken. Tiltaket har imidlertid vekket sinne blant arbeidere som allerede sliter med en svekket økonomi, skriver The Strait Times.

Landets lovgivere godkjente en plan om å gradvis øke pensjonsalderen for ansatte, meldte det offisielle nyhetsbyrået Xinhua 13. september. Pensjonsalderen for menn vil øke fra 60 til 63 år, mens pensjonsalderen for kvinner vil øke fra 50 og 55 til henholdsvis 55 og 58 år, ifølge rapporten. Endringen vil tre i kraft over 15 år, med oppstart 1. januar 2025.

– Regjeringer på alle nivåer bør aktivt håndtere befolkningens aldring, og oppmuntre og støtte sysselsetting og entreprenørskap blant arbeidere, heter det i vedtaket fra Den stående komité i Den nasjonale folkekongressen.

Landets øverste lovgivende organ oppfordret også myndighetene til å beskytte arbeidstakernes rettigheter og forbedre eldreomsorgen, og ga Statens råd, Kinas kabinett, myndighet til å justere tiltakene hvis nødvendig.

Godkjenningen fulgte en kunngjøring fra det regjerende kommunistpartiet i juli om at pensjonsalderen vil økes på en «frivillig og fleksibel måte.»

Å la flere mennesker arbeide lenger vil motvirke demografiske utfordringer som tynger verdens nest største økonomi, selv om det kan øke misnøyen i befolkningen midt i en økonomisk nedgang.

Les også: Maktspill: Kinas strategiske manøvrer i Europa og det globale sør

– Tidsplanen for å øke pensjonsalderen er ganske gradvis. Beslutningstakere har trolig tatt hensyn til potensielle negative konsekvenser og justert tiltakene nøye, sa Michelle Lam, økonom for Kina i Societe Generale.

I dokumentet står det også at kinesiske arbeidere vil måtte betale inn til pensjonskontoene sine i lengre tid før de kan motta pensjonsutbetalinger. Kravet vil gradvis øke fra 15 til 20 år.

Diskusjonen om planen førte til et utbrudd av sinne på sosiale medier tidligere denne uken, der mange klaget over et svakt arbeidsmarked. Noen brukere påpekte også at arbeidsgivere ofte diskriminerer eldre kandidater, et problem som regjeringen lovet å ta tak i i august.

Kinas pensjonsalder er blant den laveste i verden, til tross for en betydelig økning i forventet levealder. Siden 1970-tallet har grensen for hvitsnipparbeidere vært 60 år for menn og mellom 50 og 55 år for kvinner. Endringen vil innebære at pensjonsalderen for kvinner øker til 55 år for vanlige arbeidere og til 58 år for dem i lederstillinger.

Et større skattegrunnlag og utsatt tilgang til ytelser vil redusere presset på staten til å finansiere pensjoner i takt med at befolkningen raskt eldes. Fødselsraten falt til et rekordlavt nivå i 2023.

– Bærekraften i pensjonssystemet kan være hovedhensynet bak dette tiltaket, sa Ding Shuang, sjeføkonom for Kina og Nord-Asia i Standard Chartered. – Effekten på økonomien på kort sikt bør være begrenset ettersom økningen er gradvis.

Andelen av befolkningen som er 65 år eller eldre, forventes å utgjøre 30 prosent innen 2035, opp fra 14,2 prosent i 2021, ifølge en rapport fra den statlige TV-kanalen CCTV 10. september.

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

 

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt