26. desember, 2024

Kina og Belarus holder militærøvelser nær NATO-grensen

Share

Med felles øvelser ved Polens grense styrker Kina og Belarus sitt militære samarbeid, noe som vekker oppsikt hos NATO.

Kina har startet militærøvelser sammen med Belarus, nær grensen til Polen, en NATO-medlem. Øvelsene, kalt «Eagle Assault», begynte 8. juli i Brest og skal vare til 19. juli. Disse øvelsene er rettet mot anti-terrorisme og inkluderer oppdrag som gisselredning. Dette markerer første gang kinesiske tropper utfører manøver så nær NATO grenser, skriver EurasianTimes.

Belarus har nylig blitt medlem av Shanghai Cooperation Organization (SCO), en organisasjon dominert av Kina og Russland. Samarbeidet mellom Kina og Belarus innen sikkerhet og forsvar styrkes gjennom disse øvelsene, som ifølge kinesiske eksperter skal bidra til fred og stabilitet i Øst-Europa.

Les også: USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia

Kinas militærøvelser nær NATO har skapt bekymring hos både Polen og Ukraina. Ukraina har anklaget Belarus for å starte en psykologisk kampanje mot dem, for å skape panikk og tvinge Kyiv til å omplassere styrker til Belarus-grensen. Belaruss ledelse har imidlertid ikke knyttet øvelsene direkte til konflikten i Ukraina.

Øvelsene kommer i en tid med økt spenning mellom NATO og Kina, spesielt etter anklager om at Kina støtter Russlands krig i Ukraina. NATO-sjef Jens Stoltenberg har kritisert Kina for å prøve å opprettholde gode relasjoner med Vesten samtidig som de støtter Russland. Kina har avvist disse anklagene.

Med Kina og Belarus’ tettere bånd ser eksperter dette som en utfordring til NATO. Samtidig styrker NATO sin tilstedeværelse i Indo-Stillehavsregionen med øvelser i samarbeid med Japan, Spania, Frankrike og Tyskland, som starter samme dag som Kina avslutter sine øvelser i Hviterussland.

Kinas spionaktiviteter i Vesten: En oversikt 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt