22. desember, 2024

Kina: Kan oppdage amerikanske stealth-fly gjennom Starlink

Share

Kinesiske forskere hevder nå å ha funnet en måte å oppdage amerikanske stealth-fly ved hjelp av Elon Musks Starlink-satellitter, noe som kan gi Kina en strategisk fordel i fremtidige konflikter.

Kina har lenge uttrykt bekymring for at USA vil kunne bruke SpaceX sitt Starlink-satellittnettverk i en potensiell konflikt i regionen. Nå hevder kinesiske forskere at de kan utnytte dette nettverket til egen fordel, skriver EurasianTimes.

I et nylig eksperiment skal en kinesisk forskergruppe ha demonstrert at Kina kan oppdage stealth-fly ved hjelp av Starlink-satellittene til Elon Musk.

Som en del av eksperimentet sendte gruppen opp en DJI Phantom 4 Pro-drone utenfor kysten av Guangdong. Dronen var omtrent på størrelse med en fugl og hadde en radarprofil som lignet på et stealth-jagerfly.

Til tross for sine stealth-egenskaper dukket dronen uventet opp på skjermen, selv om bakkebasert radar ikke sendte ut noen radiobølger som kunne gi ekko. Forskerne forklarte at dette var mulig fordi dronen ble belyst av elektromagnetisk stråling fra en Starlink-satellitt som passerte over Filippinene.

Les også: USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia

Ifølge rapporten har ingen andre nasjoner vist tilsvarende evne.

Dersom dette eksperimentet blir verifisert, vil Kina sannsynligvis få en enestående kampfordel over USA, som har en betydelig beholdning av stealth-fly, som F-22 Raptor og F-35 Lightning II, samt stealth-bombefly.

I en eventuell konflikt mellom Kina og USA vil USA sannsynligvis forsøke å trenge inn i kinesisk luftrom med sine avanserte, «uoppdagbare» stealth-kampfly.

Det kinesiske eksperimentet kan svekke den amerikanske fordelen med stealth-fly og gi Folkets frigjøringshær (PLA) muligheten til å skyte ned amerikanske fly, dersom påstandene viser seg å stemme.

Hvordan kan Kina oppdage stealth-fly ved hjelp av Starlink?

Ifølge rapporten fra forskergruppen ledet av professor Yi Jianxin ved Wuhan Universitets skole for elektronisk informasjon, bruker stealth-fly som USAs F-22 Raptor spesielle belegg og geometriske former for å minimere refleksjon av elektromagnetiske bølger, noe som gjør det vanskelig for radarsystemer å oppdage dem.

Professor Yi og hans team skrev imidlertid i en artikkel publisert 26. august i tidsskriftet «Journal of Signal Processing» at dersom en radarstasjon brukte de kraftige og nærmest allestedsnærværende signalene fra Starlink-satellittene, ville dets deteksjonsevne kunne være «upåvirket av målets tredimensjonale form og overflatemateriale». Dette vil gi «betydelige fordeler ved å oppdage små og stealth-mål», bemerket teamet.

Videre påpekte Yi og hans kolleger i artikkelen at militære radarer vanligvis har synlige posisjoner for fiender, noe som gjør dem til mulige mål. Ved å bruke stråling fra tredjeparter, som for eksempel satellitter, kan radarsystemer derimot få forbedret skjul og motstandsdyktighet mot jamming.

Eksperimentet ble utført under tilsyn av Kinas statlige radiosenter, og funnene ble fagfellesvurdert før de ble offentliggjort.

Det kinesiske teamet hevder at flyet kan spre noen av de elektromagnetiske bølgene som kringkastingssatelitter sender ut når det passerer gjennom luftrommet mellom satellittene og bakken. Dette betyr at disse bølgene, også kjent som fremover spredning, kan forstyrre vanlige kommunikasjonssignaler.

Ved å analysere disse små forstyrrelsene kan forskere spore og overvåke et mål av interesse.

SpaceX, eid av Elon Musk, er kjent for å ha det største satellittnettverket i lav jordbane. Mer enn 6000 satellitter i dette store nettverket, utviklet av SpaceX, har generert høyfrekvente radiosignaler for å levere internett med hastigheter på opptil 220 Mbps.

Da vestlige forskere og ingeniører utviklet de amerikanske stealth-flyene for flere år siden, forutså de ikke at disse avanserte flyene kunne være sårbare for elektromagnetisk interferens fra satellitter, ifølge rapporten.

SpaceX tilbyr ikke tjenester til kinesiske brukere, og Starlink-kommunikasjon er kryptert. Imidlertid hevdet Yi og hans team at de kunne bruke lett tilgjengelige, rimelige elektroniske deler for å lage en Starlink-mottaker.

Siden antennen er montert på en bevegelig base, kan den følge satellitten over himmelen. En nærmere undersøkelse av de underliggende fysiske mekanismene førte til at Yi og hans kolleger omarbeidet modellen for fremover spredning radar-deteksjon og utviklet en ny algoritme. En høyytelsesbrikke behandlet signalene den mottok, men dens identitet forblir ukjent.

I eksperimentet som ble utført utenfor Guangdong-kysten, brukte kinesiske forskere Starlink-satellitter for å oppdage et stealth-mål (en drone) på radar.

Les også: Kinas nye stealth-krigsskip avslørt i lekkede bilder

Forskerne observerte imidlertid at dronene som ble brukt i eksperimentet opererte på relativt lave høyder, og at radarantennene deres var proporsjonalt små, omtrent på størrelse med en vanlig stekepanne. Derfor kan teknologien som er presentert i artikkelen, foreløpig ikke brukes direkte til militære formål.

Yi og hans kolleger hevder likevel at de har klart å identifisere signaler knyttet til komplekse egenskaper, inkludert rotorbevegelsen til dronen. Denne prestasjonen bekrefter «muligheten og effektiviteten» til deres tilnærming og systemarkitektur for bruk i stealth-jagerfly og anti-droneteknologi.

Kinas innsats for å oppdage stealth-fly

Kina har i flere år forsøkt å utvikle metoder for å oppdage fiendtlige stealth-fly, og påstander om denne evnen har dukket opp med jevne mellomrom.

For eksempel antydet rapporter fra i fjor at kinesiske ingeniører hadde bygget et lite infrarødt søk-og-spor-system som kunne oppdage varmesignaturen til et høyhastighetsfly på uvanlig lang avstand. Infrarøde søk-og-spor (IRST)-systemer spiller en viktig rolle i identifiseringen av stealth-fly, ifølge EurAsianTimes.

I 2020 hevdet Kina å ha utviklet en meterbølge-anti-stealth-radar som kunne oppdage avanserte stealth-fly. «Meterbølgeradar kan installeres på kjøretøy, land og krigsskip, og skaper et tett nett som gir fiendtlige stealth-fly ingen steder å skjule seg,» sa kinesiske militære eksperter den gang.

South China Morning Post rapporterte at Kina har forbedret sin evne til å nekte adgang i regionen ved å bruke ulike teknikker for å identifisere stealth-fly. Blant annet har de installert over-horisonten-radarer langs kysten som sender ut langbølgesignaler som stealth-belegg ikke kan skjule seg fra, samt brukt massive jordobservasjonssatellitter for å spore amerikanske stealth-fly i lufta.

Ingen av disse påstandene har kunnet verifiseres uavhengig. Faktisk har militære eksperter og kritikere som EurAsian Times har snakket med, ofte uttrykt skepsis til Kinas ambisiøse og teoretiske påstander. Likevel virker bruken av Starlink mot USA mer interessant enn de tidligere påstandene.

Kina frykter at USA kan bruke Starlink-nettverket til spionasje i en eventuell konflikt i Indo-Stillehavet. Disse bekymringene har økt etter at Ukraina begynte å bruke satellittene etter den russiske invasjonen i 2022.

Kinas spionaktiviteter i Vesten: En oversikt 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt