21. januar, 2025

Japans statsminister utsetter drømmen om et asiatisk NATO

Share

Shigeru Ishiba valgte en pragmatisk tilnærming i sin diplomatiske debut under sin deltagelse på ASEAN-toppmøtet i Laos, som ble avsluttet fredag.

Japans statsminister unngikk å nevne sitt kontroversielle forslag om å opprette en NATO-lignende sikkerhetsallianse i Asia, til tross for Kinas økende makt, melder Kyodo News.

Med nasjonale valg på trappene både senere denne måneden og neste sommer, forventes Ishiba å fortsette å føre en forsiktig linje i diplomatiet og forsvarspolitikken i overskuelig fremtid. Sikkerhetseksperter påpeker imidlertid at dette ikke nødvendigvis betyr at han har forlatt ideen om et asiatisk NATO fullstendig.

Forsiktig tone før valgene

Under sitt besøk i Laos for møter med medlemslandene i Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), understreket Ishiba at hans forslag om et asiatisk NATO ikke var et tema på agendaen.

– Dette er noe jeg har tenkt på lenge. Men det er min idé, og jeg forventer at diskusjoner vil finne sted internt i LDP for å konkretisere det, sa Ishiba på en pressekonferanse etter sitt besøk i Vientiane.

Opprettelsen av en asiatisk militærallianse var en del av Ishibas valgkamp under ledervalget i Japans regjerende parti, noe som til slutt sikret ham posisjonen som statsminister etter Fumio Kishida. Likevel har han valgt å dempe retorikken rundt dette forslaget etter at han inntok statsministerembetet.

Motstand mot asiatisk NATO

Forslaget har møtt skepsis fra flere asiatiske land som påvirkes av rivaliseringen mellom USA og Kina, i tillegg til fra Japans viktigste allierte, USA. Tradisjonelt har USA brukt en såkalt «hub-and-spoke»-modell i Indo-Stillehavsregionen, der de fokuserer på sterke forsvarsrelasjoner med hver av sine allierte, som Japan, Sør-Korea og Filippinene, snarere enn å knytte disse alliansene sammen.

Les også: Femte gang er lykken: Shigeru Ishiba blir Japans statsminister

Den indonesiske avisen The Jakarta Post uttrykte tydelig motstand mot ideen om et asiatisk NATO, og beskrev det som et forsøk på å samle alle tilgjengelige krefter mot Kina. I en lederartikkel med tittelen «Nei til Asias NATO», ble det argumentert for at ASEAN, som en gruppe, trenger Japan som en pålitelig handelspartner, ikke en militær alliert som vil øke spenningene i regionen.

En kilde i den japanske regjeringen innrømmet at opprettelsen av en NATO-lignende allianse ville tvinge asiatiske stater til å velge side, noe de helst vil unngå.

– Hvis Ishiba holder fast ved sin visjon, kan det få negative konsekvenser for valgresultatet, sa kilden, med henvisning til den potensielle spenningen mellom Japan og andre land i regionen.

Langsiktig visjon for sikkerhet

Til tross for den dempede retorikken nå, påpeker analytikere at Ishibas idé om et asiatisk NATO kan bli en realitet på lang sikt. Tsuneo Watanabe, seniorforsker ved Sasakawa Peace Foundation i Tokyo, mener at frykten for Kinas økende makt kan føre til at enkelte land i fremtiden vil ønske en slik allianse velkommen, slik Ukraina nå søker medlemskap i NATO.

– Det er ikke slik at Ishiba har trukket tilbake sitt forslag. Snarere vil han beholde det som et langsiktig mål, sa Watanabe.

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt