Indias utenriksminister møtte Kinas Wang Yi under G20-toppmøtet i Brasil og diskuterte både grensetvister og globale spørsmål.
Indias utenriksminister, S. Jaishankar, møtte tirsdag Kinas utenriksminister Wang Yi på sidelinjen av G20-toppmøtet i Rio de Janeiro, melder The Indian Express.
Møtet kommer nesten en måned etter at India og Kina ble enige om å trekke seg tilbake fra to konfliktområder langs grensen, noe som banet vei for et møte mellom Indias statsminister Narendra Modi og Kinas president Xi Jinping under BRICS-toppmøtet i Russland.
«Vi noterte framgang i den nylige tilbaketrekningen i India-Kina-grenseområdene,» skrev Jaishankar på plattformen X (tidligere Twitter) og la til: «Vi utvekslet også synspunkter om neste steg i våre bilaterale forbindelser og diskuterte den globale situasjonen».
Markering av diplomatiske bånd
Ifølge kinesiske myndigheter planlegger de to landene å markere 75-årsjubileet for diplomatiske forbindelser med arrangementer i begge land.
Les også: India og Kina enige om militær patruljeavtale langs omstridt grense
Bakgrunnen for den militære oppbyggingen og spenningen langs den omstridte grensen (Line of Actual Control, LAC) var kinesiske inntrengninger i Øst-Ladakh i mai 2020. Dette førte til et kraftig forverret forhold mellom landene.
Framgang i trestegsplan
Den 21. oktober nådde India og Kina enighet om patruljeringsordninger, ifølge Indias viseutenriksminister Vikram Misri. Denne avtalen markerte en milepæl i en trestegsplan som inkluderer tilbaketrekning, nedtrapping og til slutt fjerning av militære styrker fra området.
On the sidelines of the G20 Summit in Rio, met CPC Politburo member and FM Wang Yi of China.
We noted the progress in the recent disengagement in the India-China border areas. And exchanged views on the next steps in our bilateral ties.
Also discussed the global situation. pic.twitter.com/fZDwHlkDQt
— Dr. S. Jaishankar (@DrSJaishankar) November 19, 2024
I tillegg til patruljeringsordningene innebærer avtalen at begge parter forplikter seg til å styrke kommunikasjonen mellom militære kommandolinjer for å unngå nye sammenstøt. Dette er en del av en større strategi for å redusere spenningene i grenseområdene, hvor flere tidligere forsøk på å stabilisere situasjonen har strandet.
Fjerningen av midlertidige strukturer i to konfliktområder langs grensen er nå fullført, og begge land har gjenopptatt patruljeringen etter avtalen.
Videre tiltak for å løse konflikten skal fastsettes av regjeringene i India og Kina i nær framtid.
Kinas og Indias maktkamp: Kan BRICS splittes av indre spenninger?