8. desember, 2024

India og Kina enige om militær patruljeavtale langs omstridt grense

Share

India og Kina har blitt enige om en avtale om militære patruljer langs deres omstridte grense i Himalaya, etter en langvarig konfrontasjon som startet med et dødelig sammenstøt i 2020.

Det kunngjorde det indiske utenriksdepartementet mandag, sitert av VOA News.

– Avtalen skal føre til en ‘demontering’ av tropper ved kontrollinjen (Line of Actual Control), den lange grensen som de to asiatiske gigantene deler i Himalaya, uttalte utenrikssekretær Vikram Misri.

Ingen kommentar fra Beijing

Misri spesifiserte ikke om avtalen innebærer en tilbaketrekking av de titusenvis av ekstra tropper som begge land har stasjonert langs den omstridte grensen i Ladakh-regionen i nord. Det var heller ingen umiddelbar kommentar fra kinesiske myndigheter.

Ifølge Misri er avtalen resultatet av flere runder med samtaler mellom indiske og kinesiske diplomatiske og militære forhandlere de siste ukene.

– Dette vil til slutt lede til en løsning på problemene som oppstod i disse områdene i 2020, sa Misri.

Kunngjøringen kommer dagen før Indias statsminister Narendra Modi reiste til Russland for BRICS-toppmøtet, der også Kina deltar. Lokale medier melder at Modi kan komme til å møte Kinas president Xi Jinping på sidelinjen av møtet.

Spenningene eskalerte i 2020

Forholdet mellom India og Kina ble kraftig forverret i juni 2020, etter at et militært sammenstøt resulterte i dødsfallene til minst 20 indiske soldater og fire kinesiske.

Les også: Himalaya-regionen er avgjørende for en regelbasert orden i Indo-Stillehavet

Hendelsen førte til en langvarig konflikt i det tøffe fjellområdet, der begge parter har opprettholdt en omfattende militær tilstedeværelse, støttet av artilleri, stridsvogner og jagerfly.

Kontrollinjen (LAC) markerer skillelinjen mellom de områdene som kontrolleres av henholdsvis India og Kina, fra Ladakh i vest til den indiske delstaten Arunachal Pradesh i øst, som Kina gjør krav på i sin helhet.

Selv om både India og Kina har trukket tilbake tropper fra enkelte områder, som Pangong Tso-sjøen, Gogra og Galwan-dalen, fortsetter de å opprettholde en betydelig militær tilstedeværelse med flere lag av styrker.

Langvarige samtaler

Siden militærkonflikten i 2020 har toppgeneraler fra både India og Kina holdt flere runder med samtaler for å diskutere en gradvis demontering av tropper i spenningsområdene.

Indias utenriksminister Subrahmanyam Jaishankar kommenterte at avtalen er et resultat av «tålmodig og utholdende diplomati».

– Forhåpentligvis kan vi gjenopprette fred og ro. Det var vår største bekymring, for vi har alltid sagt at hvis man forstyrrer freden, hvordan kan man da forvente at resten av forholdet skal gå fremover, sa Jaishankar til den indiske nyhetskanalen NDTV.

Det første Stockholm-forumet om Himalaya etterlyser tettere samarbeid mellom India, EU og USA

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt