30. desember, 2024

Gresk forskningsoppdrag til Antarktis for første gang denne høsten

Share

En gruppe greske forskere skal for første gang delta i en ekspedisjon til Antarktis med planer om å etablere en gresk værstasjon innen 2025.

En gruppe greske forskere skal for første gang delta i en organisert ekspedisjon til Antarktis. De vil være en del av en bulgarsk ekspedisjon som etter planen skal reise til Sydpolen i løpet av høsten. Dette melder blant annet Tovima.

Kunngjøringen ble gjort forrige uke av Symeon Konstantinidis, president i Hellenic Polar Zones Society og pensjonert høytstående marineoffiser. Han fremhevet professor Christo Pimpirev, en anerkjent bulgarsk polarforsker og geolog, som hovedpersonen bak initiativet.

Den greske deltakelsen ble bekreftet under en internasjonal polarkonferanse som ble holdt forrige uke i Aheloy ved Svartehavet, Bulgaria. Konferansen hadde som mål å styrke samarbeidet mellom land i regionen innenfor rammen av EU-programmene EUPolarNet-2 og POLARIN.

Det greske teamet vil reise til Antarktis ombord på det bulgarske militære forskningsfartøyet «St. Cyril og Methodius».

– Dette er et stort skritt for oss fordi det er første gang Hellas sender sine forskere, sa Simeon Konstantinidis, president i organisasjonen Hellenic Polar Zones Society, som deltok på konferansen, som ble arrangert under EU-programmene EUPolarNet-2 og POLARIN.

Les også: Hellas statsminister avviser Erdogans krav over Kypros

Ekspedisjonen er planlagt til høsten, og Konstantinidis nevnte at organisasjonen hans også planlegger å etablere en værstasjon i Antarktis, muligens innen 2025, i et område som ble utforsket for lenge siden.

– Jeg vil benytte anledningen til å takke professor Christo Pimpirev for å gi oss denne muligheten og åpne dørene til den bulgarske basen i Antarktis, sa Konstantinidis, og uttrykte takknemlighet for samarbeidet.

En av de deltakende forskerne er en professor fra Universitetet i Aten, som spesialiserer seg i astrofysikk. Han skal utføre astronomiske observasjoner og målinger. En annen forsker, en professor fra Det tekniske universitetet på Kreta, skal gjennomføre psykologiske tester på personer som lever i isolasjon for å vurdere symptomer på depresjon.

I tillegg vil et eksperiment med spesiallagde videoer ha som mål å forbedre velværet til mennesker i isolerte omgivelser. Forskeren vil også bruke en teknikk for å måle magnetisk ytelse under forskjellige følelsesmessige tilstander.

Konstantinidis bemerket at han under konferansen i Aheloy lærte hvor mye Bulgaria har oppnådd innen polarforskning, og opplyste at Hellas «ønsker å følge i Bulgarias fotspor og lære av landets erfaring.»

– Vi håper å utvikle dette samarbeidet mellom landene på Balkan og i Europa, med muligheten for å sende forskere fra Hellas hvert år, sa han og la til:

– På denne måten kan vi oppnå ekspertise og i fremtiden kanskje etablere vår egen base eller samarbeide med andre land som Bulgaria for å dele fasiliteter, instrumenter og utstyr.

Hellas og Tyrkia vurderer å holde samtaler om maritime soner

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt