Fredsprisvinner Malala Yousafzai advarer mot å støtte Taliban-regimet.
Nobelprisvinner Malala Yousafzai oppfordret søndag muslimske ledere til å avvise Taliban-regimet i Afghanistan og deres restriksjoner på kvinners og jenters rett til utdanning, skriver Bangkok Post.
– Ikke legitimer dem, sa Yousafzai under et toppmøte om utdanning for jenter i muslimske land, arrangert i Pakistans hovedstad Islamabad, og la til:
– Som muslimske ledere er tiden inne for å heve stemmen, bruke makten deres. Dere kan vise ekte lederskap. Dere kan vise hva sann islam handler om, fortsatte den 27 år gamle menneskerettighetsaktivisten.
Møte om utdanning i muslimske land
Konferansen, som varer i to dager, samler ministre og utdanningsansvarlige fra muslimske land. Arrangementet er støttet av Den muslimske verdensliga.
Siden Taliban tok makten i Afghanistan i 2021, har de innført strenge restriksjoner basert på en streng tolkning av islamsk lov, som FN har kalt «kjønnsapartheid».
Kvinner og jenter har blitt utestengt fra videregående skoler, universiteter og mange offentlige jobber. I tillegg har de blitt fjernet fra store deler av det offentlige rom.
Ifølge Pakistans utdanningsminister Khalid Maqbool Siddiqui ble Taliban-regimet invitert til konferansen, men valgte å ikke delta.
Les også: Pakistans mareritt: Taliban vender våpnene mot sin gamle allierte
Kritikk mot Taliban
– Taliban ser rett og slett ikke på kvinner som mennesker, sa Yousafzai i sitt innlegg.
Hun anklaget regimet for å skjule sine forbrytelser bak kulturelle og religiøse begrunnelser.
Yousafzai ble selv skutt i ansiktet av pakistanske Taliban i 2012, da hun som 15-åring kjempet for jenters rett til utdanning. Hennes kamp for utdanning førte til at hun mottok Nobels fredspris i 2014.
– Taliban er tydelige i sitt oppdrag: De ønsker å fjerne kvinner og jenter fra alle aspekter av offentligheten og slette dem fra samfunnet, sa hun videre.
Delte meninger om hvordan man skal forholde seg til Taliban
Det internasjonale samfunnet er splittet i spørsmålet om hvordan man bør håndtere Taliban-regimet. Noen mener regimet bør isoleres fra det diplomatiske fellesskapet, mens andre ønsker dialog for å forsøke å påvirke dem til å endre politikk.
Ingen land har hittil offisielt anerkjent Taliban-regimet, men flere naboland har hatt kontakt med dem knyttet til handel og sikkerhetsspørsmål.
Kinas forsiktige dans med Taliban: Balansegang mellom risiko og muligheter 🔒