27. juli, 2024

Fra samarbeid til forsiktighet: EUs nye økonomiske strategi mot Kina

Share

Som svar på geopolitiske endringer og økonomiske utfordringer forsterker EU sin strategi for å håndtere avhengigheten av kinesiske markeder og produkter.

Under et forum i Beijing uttrykte europeiske eksperter bekymringer over EUs økonomiske avhengighet av Kina, som har blitt ytterligere forverret av både COVID-19-pandemien og krigen i Ukraina. Samtidig fremhevet de at det ikke er hensiktsmessig å se EUs risikoreduserende strategier som anti-kinesiske tiltak, skriver South China Morning Post.

I et nylig forum i Beijing uttalte Ferdinando Nelli Feroci, Italias tidligere faste representant til EU, at forholdet mellom EU og Kina har blitt «enda mer komplekst og komplisert» siden 2019. Dette året karakteriserte EU for første gang Kina som en partner, konkurrent, og systemisk rival.

Feroci påpekte at både pandemien og situasjonen i Ukraina har belyst Europas overhengende avhengighet av eksterne ressurser, noe som har tvunget blokken til å vurdere sin egen økonomiske sikkerhet og selvstendighet:

– Vi innså at vår økonomi var overdrevent avhengig av eksterne forsyninger. Dette førte til at vi tok grep for å redusere våre avhengigheter og forbedre vår økonomiske sikkerhet, sa Feroci.

Les også: Maktspill: Kinas strategiske manøvrer i Europa og det globale sør

Disse tiltakene har inkludert potensielle tariffer på kinesiske eksporter, særlig innenfor elbiler, som EU mener blir subsidiert av Kina. Til tross for disse tiltakene, understreker Feroci at EUs strategi ikke bør tolkes som anti-kinesisk:

– Det er en generell verdi og global anvendelse av disse tiltakene. Hvis de direkte påvirker deg, Kina, er det bare fordi din økonomi er for stor og for viktig, forklarte han.

Samtidig har EUs tiltak skapt forvirring i Kina. Liu Zuokui, direktør ved Institutt for verdenshistorie ved det kinesiske vitenskapsakademiet, uttrykte bekymring for at EUs politikk fremstår som stadig mer eksplisitt anti-kinesisk:

– Det er forvirrende for oss om hvorvidt narrativet og politikken er det samme, sa Liu, og beskrev EU-handlingene som «fiendtlige».

Til tross for spenningene, er dialog fortsatt på agendaen:

– Vi i Europa ønsker å fortsette å ha dialog med Kina, konstaterte Feroci, og poengterte viktigheten av fortsatt samarbeid i en tid med global usikkerhet.

Mens EU fortsetter å navigere sitt komplekse og ofte utfordrende forhold til Kina, blir det stadig mer klart at begge parter må finne en balanse mellom økonomisk sikkerhet og gjensidig avhengighet i en stadig mer uforutsigbar global kontekst.

Beijings lange arm: Hvordan Kina former EU innenfra 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt