Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mottok tirsdag 18. februar Forsvarsanalysen 2025.
Rapporten fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) peker på økende sikkerhetstrusler, økonomiske utfordringer og nødvendige prioriteringer for Norges forsvarsevne.
Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) presenterte tirsdag den fjerde utgaven av Forsvarsanalysen, en årlig rapport som vurderer rammebetingelser, strategiske utviklingsmuligheter og nødvendige justeringer i Forsvarets planer.
Dystert trusselbilde
Rapporten tegner et alvorlig bakteppe for Forsvarets videre utvikling. Russland har intensivert sin krigføring i Ukraina og nedprioriterer andre samfunnsoppgaver for å opprettholde militær aktivitet.
Samtidig blir Kina en stadig tydeligere utfordrer, mens Vestens motstandere styrker samarbeidet. Konfliktene i Midtøsten øker terrortrusselen for Norge og allierte, og usikkerheten rundt USAs fremtidige engasjement i Europa skaper ytterligere uforutsigbarhet.
Til tross for disse utfordringene peker analysen på at det nå er historisk stor politisk enighet i Norge om en omfattende styrking av Forsvaret. Det gir en solid ramme for å bygge en forsvarsstruktur med bedre balanse mellom oppgaver, materiell og økonomi.
Mangler i Forsvarets kapasiteter
Den kommende langtidsplanen vil rette opp mange operative svakheter, men rapporten fremhever at viktige kapabiliteter fortsatt mangler. Blant annet er luftvernet underutviklet, og det er usikkerhet knyttet til Forsvarets evne innen logistikk, sikker kommunikasjon og elektromagnetisk krigføring.
Les også: Sjøforsvaret følger russisk fartøy vest for Norge
Rapporten påpeker også risikoer knyttet til samspillet mellom Forsvaret og sivile samfunnsfunksjoner i en krisesituasjon. Selv med styrket beredskap vil Norge være avhengig av allierte for å sikre forsyninger og kritisk infrastruktur.
Økonomiske utfordringer og behov for prioriteringer
FFI slår fast at de økonomiske rammene i den nye langtidsplanen er utilstrekkelige for å gjennomføre alle planlagte tiltak innen 2036. Kostnadene kan bli høyere enn forutsatt, og det er allerede lav kapasitet til å gjennomføre nødvendige materiellinvesteringer. Mangelen på erfarent militært personell er også en utfordring.
For å sikre en bærekraftig forsvarssatsing anbefaler analysen at prioriteringer må gjøres:
- Først og fremst må eksisterende kapasiteter fungere optimalt.
- Deretter må kritiske kapabilitetsmangler dekkes.
- Til slutt kan volumet i Forsvaret økes.
Rapporten understreker at selv om dette viser hva som bør prioriteres, er det ikke nødvendigvis en rekkefølge for gjennomføring over tid.
Lærdommer fra Ukraina og ny teknologi
Årets analyse trekker også frem lærdommer fra krigen i Ukraina og vurderer Forsvarets bruk av nye teknologier som autonomi og svermer, luftvern og kunstig intelligens.
Det strategiske grunnlaget for Forsvarets utvikling er i endring, og rapporten konkluderer med at Forsvaret bør:
- Sikre handlingsfrihet i møte med usikkerhet.
- Bygge kapasitet til å håndtere større angrep.
- Ivareta klima- og miljøhensyn i forsvarsplanleggingen.
- Forsvarsanalysen 2025 gir dermed en grundig gjennomgang av utfordringene og valgene Norge står overfor i årene fremover.
Krigføring med droner: Fremtidens slagmark i full utvikling 🔒