Den 14. januar skal Finland være vert for et NATO-summit for medlemslandene som har tilgang til Østersjøen, der sikkerhetstrusler, inkludert mistenkt russisk sabotasje, vil stå på agendaen.
Det ble annonsert i en pressemeldingen fra det finske presidentkontoret 8. januar.
Sikkerhetstiltak for Østersjøen
Møtet, som er organisert i samarbeid mellom Finland og Estland, vil ha som hovedfokus å styrke NATOs tilstedeværelse i Østersjøen og svare på risikoene knyttet til Russlands såkalte «skyggeflåte». Denne flåten består av en gruppe tankskip som angivelig brukes til å unngå sanksjoner og drive spionasje.
Møtet kommer etter nylige angrep på Østersjøens infrastruktur, der fire telekommunikasjonskabler og én strømkabel ble kuttet 25. desember. Finske myndigheter mistenker at det russiske skipet Eagle S varinvolvert i sabotasjeaksjonen.
Les også: NATO øker militær tilstedeværelse i Østersjøen etter mistenkt sabotasje av strømkabel
– Temaet for møtet vil være sikkerheten i Østersjøregionen, med særlig fokus på hvilke tiltak som er nødvendige for å sikre den kritiske undervannsinfrastrukturen, heter det i en uttalelse.
Deltakere og NATO-forberedelser
Møtet vil inkludere NATOs generalsekretær Mark Rutte, samt ledere fra Danmark, Latvia, Litauen, Tyskland, Polen, Sverige og visepresident for Europakommisjonen Henna Virkkunen. NATO har satt inn opptil 10 fartøyer for å beskytte undervannsinfrastruktur i Østersjøen frem til april, ifølge finske Yle. Alliansen styrker også sin militære tilstedeværelse for å forbedre situasjonsbevisstheten og avskrekke potensielle trusler.
Siden mai har NATO prioritert beskyttelse av kritisk undervannsinfrastruktur, med sitt Maritime Center for Security of Critical Undersea Infrastructure som leder arbeidet for å motvirke økende russisk sabotasjevirksomhet.
Økt spenning og overvåkning
Danmark har nylig rapportert om to russisk registrerte fartøyer som opererte mistenkelig nær Sverige og Danmark. Bekymringene om russisk sabotasje har økt etter at de vestlige landene begynte å støtte Ukraina i dets forsvar mot Russlands storskala invasjon i 2022. Toppmøtet understreker NATOs forpliktelse til å sikre Østersjøen i lys av de økende spenningene med Moskva.
Tyskland tar ledelsen i Østersjøen: Åpner ny maritim NATO base i Rostock