21. november, 2024

Europeisk eksport går til Russland via Kirgisistan: Eksplosiv vekst

Share

Eksporten fra Tyskland og Italia til land som Kirgisistan har økt mistenkelig mye i kjølvannet av Russlands invasjon.

I tillegg til finansiell og militær støtte, er en annen del av hjelpen til Ukrainas seier over Russland opprettholdelsen av sanksjonene fra de europeiske allierte, melder IntelliNews.

En rapport fra Brookings Institution viser imidlertid at disse potensielt omgås ved å bruke smutthull i Sentral-Asia..

Basert på data fra IMF, økte de månedlige importene til det sentralasiatiske landet fra Tyskland med opptil 1 880 % i 2024 sammenlignet med gjennomsnittet per måned i 2020-21. For Italia var dette tallet nesten 2 000 %, og det øker.

Litauen og Polen registrerte lignende uregelmessigheter i sin eksport til Kirgisistan, men de månedlige forsendelsene har gått ned igjen siden toppene i slutten av 2022 og begynnelsen av 2023.

Les også: Russland-sanksjoner gir vekst i nabolandene

Tysk eksport til Kirgisistan med topp på 777 millioner USD i 2023, ifølge data fra FNs Comtrade database.

Mens europeiske land har forsøkt å motvirke Russlands høye økonomiske innflytelse i sine naboland i Sentral-Asia, konkluderer Brookings med at «denne eksportboomen er så stor at den ikke rimelig kan være rettet mot innenlandsk etterspørsel».

Tyske biler er kjent for sin kvalitet og pålitelighet, og er svært attraktive på internasjonale markeder. Ved å sende disse bilene gjennom Kirgisistan kan eksportører sikre at de når Russland uten å direkte bryte sanksjonene.

Artikkelen legger videre til at funnene er omstendelige. Lignende mønstre viser seg for tysk eksport til Kasakhstan, tysk og amerikansk eksport til Georgia og tysk og italiensk eksport til Armenia.

Selv om økningen i import fra de spesifikke europeiske landene til Kirgisistan er stor, er den ubetydelig for de to lands totale globale eksport, skriver Brookings.

Russland-ledet forsvarsallianse med militær- og beredskapsøvelser i Kirgisistan

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt