Reallønnsøkninger og privat forbruk driver veksten i flere europeiske land, til tross for en svak internasjonal økonomisk situasjon.
Flere land i Sentral-, Øst- og Sørøst-Europa opplever sterk økonomisk vekst til tross for et utfordrende internasjonalt miljø, ifølge den siste prognosen fra Wien-instituttet for internasjonale økonomiske studier (Wiiw). Veksten i disse landene drives hovedsakelig av en markant økning i reallønninger, som fremmer høyere privat forbruk og viser regionens motstandsdyktighet mot økonomiske nedgangstider i Tyskland, skriver IntelliNews.
Vasily Astrov, en økonom ved Wiiw, påpeker at selv om en del av den økte disponible inntekten blir spart, er den primære vekstdriveren forbruket som styrkes av lønnsveksten. Til tross for industriell resesjon i regionens EU-land, grunnet kriser i tysk industri, forventer Wiiw at veksten for disse landene vil være 2,6 prosent i 2024, og øke til 3 prosent i 2025. Dette overgår vekstprognosene for hele euroområdet betydelig.
Les også: Hybridkrigføring: Russlands skyggespill mot europeisk stabilitet
Spesielt land som Slovenia og Visegrád-landene, inkludert Polen, Tsjekkia, Slovakia og Ungarn, forventes å se vekstrater på 2,6 prosent i år, og øke til 3,1 prosent i 2025. Polen fremstår som lederen i regionen med forventede vekstrater på 3,3 prosent i år og 3,6 prosent neste år. De sørøst-europeiske EU-medlemmene, støttet av NextGenerationEU gjenopprettingsfond og Kroatias turistsektor, forventes også å se robust vekst.
Vest-Balkan og Tyrkia forventes å vokse med henholdsvis 3,2 prosent og 3,4 prosent. De små balkanske økonomiene, som Montenegro, Albania, Kosovo og Serbia, er sammen med Kasakhstan blant de raskest voksende landene i år.
Ukrainas økonomiske gjenoppretting ser ut til å avta, med en revidert vekstprognose på 2,7 prosent for 2024, noe som delvis skyldes ødeleggelsen av landets energiinfrastruktur. Samtidig har Russlands økonomiske vekstprognose blitt revidert opp til 3,2 prosent for 2024, hovedsakelig på grunn av økte offentlige utgifter.
Wiiws rapport fremhever også geopolitiske risikoer, inkludert mulige handelskonflikter drevet av politiske endringer i USA og Frankrike. En seier for Donald Trump i det amerikanske presidentvalget eller en høyreregjering i Frankrike kan forverre internasjonale spenninger og potensielt komplisere støtten til Ukraina, noe som ytterligere understreker de økonomiske utfordringene for små, åpne økonomier i regionen.
Maktspill: Kinas strategiske manøvrer i Europa og det globale sør 🔒