Kan Malmbjerg-prosjekt være nøkkelen til bærekraftige råvarer og fornybar energi i Europa?
Selskapet Greenland Resources har kunngjort at det vil delta ved et næringslivsarrangement om investeringer og innovasjon i bærekraftige råvarer og fornybar energi, som vil finne sted 1. oktober 2024 i Nuuk, ifølge Business Wire.
Selskapet vil forklare hvordan Malmbjerg-prosjektet passer inn i råvarekjeden mellom EU og Grønland, og etableringen av viktig infrastruktur for fornybar energi i Øst-Grønland. Det er også planlagt forretningsmøter om investeringsmuligheter innenfor EU Global Gateway-strategien knyttet til Malmbjerg-prosjektet.
Arrangementet, som arrangeres i samarbeid med Europakommisjonen og Grønlands regjering, vil fokusere på verdikjeder for grafitt, molybden og anortositt, samt Grønlands potensial for fornybar energi. Det vil samle politikere, finansinstitusjoner og næringslivsrepresentanter fra blant annet Europakommisjonen, Den europeiske investeringsbanken og Grønlands regjering.
Les også: Europeisk utviklingsbank styrker Kasakhstan som global grafittleverandør
Greenland Resources, et canadisk selskap med hovedkontor i Toronto, ledes av et team med erfaring fra gruvedrift og finansmarkeder. Selskapet fokuserer på å utvikle sitt molybden-prosjekt i sentral-østlige Grønland.
Prosjektet omfatter også kobber og magnesium og er utformet med miljøvennlige løsninger som reduserer vannforbruk og påvirkning på vannlevende liv, samt har et lite miljøavtrykk på grunn av sin modulære infrastruktur. Malmbjerg-prosjektet, som fikk utvinningslisens tilbake i 2009, har nylig fullført en endelig gjennomførbarhetsstudie av Tetra Tech i 2022.
Molybden, som er et kritisk metall i stålproduksjon og kjemisk industri, forbedrer blant annet stål og støpejerns slitestyrke, sveiseegenskaper og motstand mot korrosjon. EU, som ikke produserer molybden selv, bruker omtrent 25% av den årlige globale tilførselen, noe som gjør Malmbjerg-prosjektet strategisk viktig siden det potensielt kan dekke rundt 25% av EUs forbruk.
I tillegg til prosjektutvikling, holder selskapet kontinuerlig kontakt med grønlandske myndigheter om godkjennelsesprosessen for utvinningslisenser, som skrider frem som planlagt. Selskapet holder også oppdatert om fremgang i avtaler om produksjonsuttak og kapitalfinansiering.
Dette tiltaket støttes av European Raw Materials Alliance (ERMA) og administreres av EIT RawMaterials, en del av det europeiske instituttet for innovasjon og teknologi (EIT), en enhet i Den europeiske union.