Etterspørselen etter kritiske mineraler som brukes i elbiler, solceller og mikrobrikker eksploderer. Nå frykter EU at de vil tape kappløpet mot USA og Kina om tilgang på disse ressursene.
Behovet for enkelte mineraler i EU er ventet å stige dramatisk frem mot 2030. For eksempel vil etterspørselen etter litium øke tolv ganger innen 2030 og over tjue ganger innen 2050, ifølge EU-kommisjonen.
– EU er helt avhengig av Kina for tungt sjeldne jordarter, av Tyrkia for nesten all bor, og av Sør-Afrika for mesteparten av platinaen, sier Euronews’ Robert Hodgson.
Kina har allerede innført eksportrestriksjoner på enkelte råmaterialer, noe som har rammet europeisk industri innen luftfart og elektronikk.
Satser på egen utvinning og allianser
EU vedtok i fjor en ny råmateriallov, Critical Raw Materials Act, som skal styrke egen produksjon og sikre tilgang gjennom internasjonale avtaler.
– Vi må utnytte Europas egne ressurser og inngå samarbeid med likesinnede land, sier EU-kommisjonen, som har signert 14 slike avtaler – blant annet med Serbia, Chile og Australia.
Loven setter mål om at EU skal utvinne 10 prosent, prosessere 40 prosent og resirkulere 25 prosent av sitt årlige forbruk av strategiske råmaterialer innen 2030.
Les også: Australia vil selv bearbeide sjeldne metaller – vil svekke Kinas dominans
– Resirkulering av urbane ressurser kan være en vei å gå, sier Edoardo Righetti fra tankesmien CEPS.
– Men teknologien er ikke moden nok ennå. Samtidig mangler vi effektive systemer for innsamling og håndtering, legger han til.
Lokal motstand og globale dilemmaer
Flere EU-land har valgt ut prosjekter for gruvedrift, foredling og resirkulering, men møter sterk motstand.
I Portugal har planer om litiumutvinning møtt protester fra både lokalbefolkning og miljøorganisasjoner. I Serbia, som ønsker EU-medlemskap, har store demonstrasjoner brutt ut mot et planlagt litiumprosjekt i Jadar-dalen.
Samtidig reiser EU-spor moralske spørsmål.
– USA har presset Ukraina til å gi tilgang til sine mineralressurser i bytte mot militær støtte, sier Hodgson.
Han peker også på Rwanda, der det er mistanke om at opprørsgrupper støttet av myndighetene smugler mineraler fra krigsherjede områder i Kongo og videre til Europa.
– EU har avtale med Rwanda, men den er nå under vurdering etter at opprørsgruppen M23 tok kontroll over deler av Øst-Kongo, sier Hodgson.
Vil du at jeg skal lage en versjon nummer to med annen vektlegging, for eksempel på Rwanda eller USA-Ukraina?
Det usynlige gullet: Hvordan sjeldne jordarter tegner opp verdensordenen på nytt