26. desember, 2024

Storbritannia og Frankrike i samtaler om å sende tropper til Ukraina

Share

Med mulighetene for at USA kan trekke tilbake støtten til Ukraina etter Donald Trumps inntreden som president i 2025, vurderer Paris og London å lede en militærkoalisjon i Ukraina.

Den eskalerende krigen i Ukraina har igjen ført til diskusjoner om å sende vestlige tropper og private forsvarsselskaper til landet. Ifølge Le Monde har sensitive samtaler blitt gjenopptatt, særlig med tanke på en mulig amerikansk tilbaketrekning når Donald Trump tiltrer som president 20. januar 2025.

Frankrikes president Emmanuel Macron tok opp dette temaet allerede i februar, men møtte sterk motstand, særlig fra Tyskland. Besøket av Storbritannias statsminister Keir Starmer i Frankrike 11. november har imidlertid gitt ny framdrift i diskusjonene.

– Det pågår samtaler mellom Storbritannia og Frankrike om forsvarssamarbeid, særlig med tanke på Ukraina og europeisk sikkerhet, bekreftet en britisk militærkilde overfor avisen.

«Ingen alternativer utelukkes»

Frankrikes utenriksminister Jean-Noël Barrot signaliserte en åpen holdning til militær støtte under et besøk i London 22. november. I et intervju med BBC understreket han:

– Vi må unngå å sette opp røde linjer som begrenser vår støtte til Ukraina.

På spørsmål om Frankrike vurderer å sende tropper, svarte han:

Les også: Tidligere Trump-presidentrådgiver: – USA vil ikke snu ryggen til Ukraina 🔒

– Vi utelukker ingenting.

Franske myndigheter har imidlertid ennå ikke gitt grønt lys for utplassering av konvensjonelle tropper eller private forsvarsselskaper. Samtidig har forslaget vært på bordet i flere måneder, inkludert muligheten for at Défense Conseil International (DCI) kan bistå med opplæring av ukrainske soldater og vedlikehold av fransk militært utstyr i Ukraina.

Europeisk lederskap

Diskusjonene har også blitt påvirket av usikkerhet rundt Trumps Ukraina-politikk. Ifølge Wall Street Journal vurderer hans team en demilitarisert sone overvåket av europeiske styrker etter en mulig våpenhvile.

– Den militære tilstedeværelsen vil være europeisk, ikke amerikansk, uttalte en anonym kilde til avisen.

Innad i den franske hæren har motstanden mot en slik rolle avtatt, særlig etter at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har etterlyst sikkerhetsgarantier.

– Spørsmålet om en NATO-koalisjon eller ad hoc-løsninger er på bordet, bekreftet Frankrikes hærsjef general Pierre Schill 21. november.

En strategisk balanse

I en situasjon hvor europeiske land presses til større involvering, understrekes betydningen av å styrke Ukrainas forhandlingsposisjon.

– Vi må kunne utgjøre en forskjell. Ingenting er uunngåelig, sa Schill.

Eksperter peker på at Frankrike og Storbritannia, som Europas eneste atommakter, kan få en sentral rolle i en fremtidig koalisjon. Baltikum, Polen og Skandinavia trekkes også fram som viktige bidragsytere. Målet vil være å sikre stabilitet i regionen uten å være avhengig av et russisk-amerikansk maktspill.

NUPI-forsker: – Kun Frankrike og Storbritannia kan lede Europa til strategisk autonomi 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt